Årets 17. mai på Finnsnes vil holde tradisjon ved like og programmet blir ganske likt som foregående år.

Det sier leder av 17. mai komiteen Willy Olsen.

– Det blir ganske tradisjonelt og lite endringer i programmet, sier Olsen.

Åpner Meierigata

Etter salutt og flaggheising om morgenen starter dagen med oppstilling til 17. mai toget ved Hurtigbåtterminalen. Mange har kanskje lurt på om det i år blir endring i ruten til toget, siden det foregår byggearbeid i Meierigata. Det kan Olsen avkrefte.

– Det blir ingen endring i ruten til 17. mai toget. Entreprenøren har lovet oss at de vil åpne Meierigata på 17. mai slik at toget kan passere, sier han.

Dermed blir ruten slik den pleier; Valen-rundkjøringa, Ringveien, Hans Karoliusvei, Storgata og så ender det opp på torget.

På torget blir det underholdning i samarbeid med Ungdommens Kulturmønstring.

- Veldig spennende

I år er det Hogne Eidissen, prosjektleder for Senja kommune, som skal holde talen for dagen. Olsen sier valget var enkelt.

– Han er en av de mest populære personene i Midt-Troms for tiden, sier han.

Selv er Hogne Eidissen litt smånervøs. Han ser på oppdraget med ærefrykt.

– Det er veldig spennende, jeg har aldri gjort det før. Jeg har litt lus i magen, det er jo nasjonaldagen tross alt. Det er en veldig spennende utfordring, sier Eidissen.

Han er ikke i tvil om hva han vil ha som hovedfokus under talen.

– At vi lever i et fritt og godt land, hvor det heldigvis er plass til alle og hvor det er lov å være forskjellig. Det vil jeg ha fokus på i talen, sier Eidissen.

Selv har han et godt forhold til nasjonaldagen.

– For meg er 17. mai en festdag hvor man pynter seg og går sammen. Jeg har mange gode minner opp igjennom årene fra 17. mai, sier Eidissen.

Etter talene og underholdningen på torget er det kafe og leker for barna i Finnsneshallen.

På Silsand blir det etter toget underholdning og kafe i Silsandhallen. Også her er det Hogne Eidissen som skal holde tale for dagen. I tillegg blir det forskjellige musikalske innslag med blant annet sang av 5. klasse. Det blir også her leker for barna.

Silsnad barneskole opplyser på Facebook at 5. klassen jobber med å forberede en flott 17. mai. Det ligger blant annet ann til å bli et veldig flott 17. mai tog for tilskuerne. Det blir nemlig premie for beste trinn i toget, hvor juryen vil se etter stil og fin marsjering, orden i rekkene og passende sanger og heiarop.