Mandag skrev Folkebladet om Forsvaret som tilbydde seg å rydde søppel langs fylkesveien gratis for Sørreisa kommune. Det fikk de ikke lov til av Statens vegvesen. De måtte nemlig ha et kurs først.

Landet rundt

Nyheten spredte seg over det ganske land, og har også nådd høyt opp i det politiske systemet i landet. For nå vil samferdselsministeren ha et enklere regleverk for dugnadsbasert søppelplukking langs veiene.

Oppdrag

– Jeg gir nå Vegdirektoratet i oppdrag å forenkle regelverket slik at dugnadsgjenger enkelt kan rydde langs veiene våre. For å støtte opp om dugnadsinnsatsen ønsker jeg at det etableres en norsk versjon av USAs «Adopt a highway», sier han.

Stortingsrepresentant Sandra Borch (Sp) stilte onsdag spørsmål til ministeren etter oppslaget i Folkebladet:

– Vil statsråden ta initiativ til å endre regelverket slik at frivillige, lag og foreninger kan bidra sitt lokalsamfunn rent for søppel i veikanter og andre offentlige arealer? i et skriftlig spørsmål til Solvik-Olsen.

Byråkrati

Han gjør det klart at på motorveier må regelverket være strengere, men at det ikke trenger være et byråkrati for å plukke søppel langs fylkesveiene.

– Dugnad og frivillighet er helt avgjørende på mange områder i samfunnet. Dugnadsånden og viljen til å gi en håndsrekning der det trengs har en stor verdi for landet vårt, og regjeringen har i mange sammenhenger takket for slik innsats. Det er ingen tvil om at staten, fylker og kommuner har et stort ansvar langs veinettet, men jeg vil takke alle som ønsker å hjelpe til, sier samferdselsministeren.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) vil ha forenkling av reglene rundt søppelplukking langs veiene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix