Det sier brannsjef i Tranøy kommune, Fred Inge Fredriksen, til Folkebladet.

For våren er på full innmarsj, og mange plasser begynner det å bli riktig tørt og fint i marka. Værvarselet lover også sol og fine temperaturer de kommende dagene. Under sånne forhold fristes man gjerne til å puske litt utomhus med løvraking — og til å ta fyrstikkene fatt. Det er i den anledning Fredriksen ønsker å være litt føre var og ber folk som tenker å brenne bråte om å være litt forsiktige.

– Og det fordi jeg vet at brannvesenet hvert eneste år får utrykninger på grunn av bråtebranner. Vi er ikke ille plaget her i Tranøy, men vi har én til to utrykninger hver vår av denne grunn, sier brannsjefen.

Fort ute av kontroll

– Hvor fort kan man miste kontrollen på en bråtebrann?

– Det kan gå veldig fort når det er så tørt som det er nå. Et lite vindpust kan være det som skal til for at flammene sprer seg kolossalt fort når forholdene er slik som nå, og da mister man kontrollen veldig snart.

– Hvor krevende er slukking av bråtebranner?

– Det er ikke det mest krevende vi har, men vi har hatt tilfeller der det har tatt fyr i einer. Einer har olje i seg som brenner veldig godt, så det var en hel operasjon før vi klarte å få kontroll på brannen i dette tilfellet. Hadde vi ikke vært så heldige at brannen møtte på snyveggen, kunne dette blitt en aksjon som varte over flere dager, sier Fredriksen.

Må ta hensyn

Brannsjefen minner også på at man i de aller fleste tilfeller der man starter en bråtebrann, og mister kontrollen på denne, vil bli bøtelagt.

– Kan man brenne bråte i det hele tatt?

– Det er ikke ulovlig å lage et bål så lenge man har kontroll over det, men i det øyeblikket man mister kontrollen er det ikke lenger et bål, men en brann — og ved å starte en brann har man gjort noe ulovlig.

Fredriksen viser også til forurensingslovens bestemmelse om luftforurensing.

– Mange har problemer med røyk, og det må man ta hensyn til. Skal man brenne bål skal man ikke bare være hundre prosent sikker på at denne startes under kontrollerte forhold, men man skal også ta hensyn til vindretninga slik at man ikke forurenser lufta til de som oppholder seg i nærheten, sier Fredriksen.

Brannsjef Fred Inge Fredriksen i Tranøy kommune ber folk om å være forsiktige. Foto: Linda Pedersen