Forslaget om reduserte alkoholavgifter for småskalabryggere vil bli lagt inn i regjeringas reviderte statsbudsjett. Avgiftsreduksjonen skal gjelde bryggerier som brygger mindre enn 500.000 liter i året, og innebærer en avgiftslette på 20 prosent for dem som produserer inntil 50.000 liter øl i året.

– For de minste bryggerne vil avgiftsreduksjonen utgjøre bortimot fem kroner per produserte liter, sier Louis S. Edvardsen i Lenvik Høyre.

Med forslaget om avgiftsreduksjon er regjeringas mål å bidra til at flere bryggerigründere etablerer seg, samt å opprettholde arbeidsplasser rundt om i landet. Edvardsen peker også på at man ved å styrke lokal produksjon av øl også styrker reiselivet.

– Når man er på reise vil man gjerne smake på lokalproduserte ting, noe som også gjør turistopplevelsen mer unik. For Senja sin del, hvor det satses tungt på reiseliv, passer dette forslaget veldig godt. Kanskje kan dette føre til at enda flere lokale produsenter vil være med på å krydre smaksløkene med lokale produkter, sier Edvardsen.

Han mener også det er fint med en «håndsrekning» til de små produsentene som har større driftskostnader enn de større aktørene.

Ikke like mye dugnad

Daglig leder av Senja Handbryggeri i Øverbotn, Rune Ludviksen, setter pris på regjeringas forslag.

– Om dette går gjennom er det kjempeflott, sier han til Folkebladet.

– Hva betyr det for dere om forslaget om avgiftslette vedtas?

– Mange mikrobryggerier drives mye på dugnad, for å si det sånn. Med en avgiftslette kan det nok bli flere årsverk — en mulighet til å ikke bare jobbe ubetalt rundt om i bryggeriene. Det er klart at de fleste som starter opp med mikrobryggerier gjør det fordi de synes dette er artig, men det er selvfølgelig veldig bra hvis det etter hvert også kan lønne seg, sier Ludviksen.

Han opplyser at Bryggeri- og Drikkevareforeningen i flere år har jobbet for å få til en avgiftsreduksjon for mikrobryggeriene.

– Forslaget om en avgiftsreduksjon har vært til høring, slik at diverse instanser har hatt en mulighet til å komme med innspill. Så får vi se om det blir flertall for dette forslaget i Stortinget. Vi håper at det går gjennom, sier Ludviksen.

Et annet «hinder» må også forseres før forslaget kan iverksettes, nemlig ESA. Forslaget må klarerer der ettersom den foreslåtte endringa kan innebære statsstøtte.

Kan produsere mer

Senja Handbryggeri ble etablert i 2014. I januar året etter startet selskapet for første gang opp med ølproduksjon, og fire måneder senere var de første produktene ute for salg i butikkene.

– Hvor mye øl produserer dere?

– I fjor solgte vi 18.000 liter, men vi har mulighet til å produsere 40.000 liter med litt hyppigere produksjon, opplyser Ludviksen.

Han ser ikke bort ifra at Senja Handbryggeri kan komme til å øke produksjonsmengden dersom avgiftsletten vedtas.

– Hvis vi kan ta ut mer lønn, vil vi kunne jobbe flere dager i bryggeriet — noe som vil kunne føre til økt produksjon. Men produksjonen må selvfølgelig også henge sammen med salget.

Louis S. Edvardsen (H) mener en avgiftsreduksjon vil være positivt også for reiselivet. Foto: Fredrik Kampevoll