Nylig ble en 15 år gammel gutt i Midt-Troms ilagt en bot på 4.000 kroner for å ha lagret og vist frem et tilsendt bilde på det sosiale mediet Snapchat, hvor jenta han mottok bildet fra var delvis avkledd.

– Vi har sett over tid at holdningen ungdommene har til dette, det er et økende problem. Vi må klare å besvisstgjøre konsekvensene med å dele bilder av seg selv og andre. Vi har også sett at hvor vi tidligere snakket med 10. klasse elever, må vi nå snakke med hele ungdomsskolen, sier Ronessen.

Uvitenhet

Hun sier at mye av jobben er å bevisstgjøre hva som skjer når bildene tas og spres mellom ungdom.

– Det er mye uvitenhet. Foreldrene spiller også en viktig rolle. De må være klar over at dette gjøres, at det er en «trend» og hvilke konsekvenser dette har for deres barn. Før så man på CV når en skal ansatte, nå googler man og ser på aktiviteten på sosiale media. Så har du politiattesten i tillegg, sier Ronessen.

Alder

– Vi opplever at det ikke er mange ikke klar over hvor langt ned det går i alder i forhold til at det sendes bilder. Det er 18 år som er den lovlige grensen, men mange ungdommer tenker opp mot den seksuelle lavalderen som er 16 år, sier Ronessen etter at de denne våren har vært i samtale blant annet med ungdomsskoletrinnene og foreldre på Finnsnes ungdomsskole.

At foreldrene ble med på møtet sammen med elevene var et bevisst valg fra politiets side.

– Det er vanskelig for ungdom å tenker på hvilke følger dette kan få når de mottar, ser eller selv tar bildene. Vi snakket med de om hvem de skal snakke med om dette og at foreldre også må passe på hva barna deres gjør via nettet, sier hun.

Politibetjent Lena Ronesen. Foto: Maria Holm Simonsen