– Vi skal lage et nytt design til Wilsgård Laks. Vi skal bruke masse farger for folk tiltrekkes av farger, forteller Maria Richardsen, mens hun iherdig surrer et gullbånd rundt en liten pappeske.

Sammen med gruppa si skal hun løse et reellt oppdrag fra Wilsgård Laks. De sitter rundt et lite bord inne i Finnsneshallen og diskuterer ivrig ulike løsninger. Rundt dem er det mange flere slike bord. Totalt 280 8.- og 9.klassinger fra Nordborg, Finnsnes, Kårvik og Rossfjord skole fyller hallen. De er delt inn i grupper på tvers av klassene og får utdelt reelle oppdrag fra det lokale næringsliv bestående av Wilsgård fiskeoppdrett, SalMar, Br. Karlsen, Norway Royal Salmon (NRS) og SpareBank 1 Nord-Norge.

- Inspirerende

– Jeg synes det er veldig bra med en slik innovasjonscamp. Vi som er unge får jo se litt mer av hvordan det er i sjømatnæringen. Og så får vi unge vist hva vi kan og vise vår kreativitet til sjømatnæringen, sier Richardsen.

Hun er ikke i tvil om at innovasjonscampens fokus på sjømat øker interessen blant ungdommen på næringa.

– Etter at jeg var her i fjor i 8. klasse så har jeg vurdert å søke på den blå linja. Det er utrolig gode taler og flinke folk som jobber med denne innovasjonscampen og det er veldig inspirerende, sier Richardsen.

På Sjømat Innovasjonscamp får elever løse reelle problemstillinger fra lokalt, marint næringsliv.

– Sjømat Innovasjonscamp arrangeres i år for fjerde gang. Ser man noe effekt av det?

– Ja, det gjør man, på mange nivå, sier leder i Ungt Entreprenørskap Troms, Liv Brandvoll, og påpeker blant annet at det er med på å øke interessen hos elevene for sjømatnæringen.

– Vi har en konkret utvikling på den marine skolelinjen fra et titalls søkere for noen år siden til at vi hadde over 50 søkere i fjor. Vi vet at det også i år er flere søkere enn hva vi har av skoleplasser på denne linja, sier Brandvoll.

– Lærer mye

Og elevene vi snakket med var fulle av lovord om innovasjonscampen:

– Det er fint å lære om de forskjellige arbeidsplassene, og så møter vi nye elever som går på de andre skolene og lærer å jobbe med andre som man ikke kjenner så godt, sier Sigrid Elise Jensen.

– Jeg føler vi kan lære veldig mye av det. Vi får kunnskap om noe som ikke så mange ungdommer har kunnskap om fra før av, sier Malin Jensen.

– Det er artig med en slik dag, og veldig bra at ungdom får lære litt mer om sjømat. Det er jo vi som skal ta denne næringen videre i framtiden, og det er jo vi som skal jobbe her og bo her, sier Maryan Mahamud H.H. Afrah og Lana Minawi, og legger til at det også er litt utfordrende.

Hele 280 elever fra Nordborg, Finnsnes, Kårvik og Rossfjord skole deltok på innovasjonscampen i Finnsneshallen torsdag. Foto: Susanne Noreng
Leder i Ungt Entreprenørskap Troms, Liv Brandvoll, sier de merker god effekt av innovasjonscamper. Foto: Susanne Noreng
Silje Halsvik, Kristine Leiknes, Dina Sofie Robertsen og Malin Jensen sier de lærer mye med en slik dag. Foto: Susanne Noreng
Maryan Mahamud H.H. Afrah og Lana Minawi synes det er bra at ungdom får lære mer om sjømatnæringen. Foto: Susanne Noreng