Torsdag var Lenviklista på plass hos Finnsnes omsorgssenter for å overrekke maleriet. Terje Konradsen, Tor Aune og Renate C. Leiknes hadde også med seg utstyr og «mannskap» til å få hengt opp bildet på stasplass i foajeen.

Historiske skuter

– Vi i Lenviklista er jo opptatt av folket, og vi håper at folk som sitter her eller går forbi kan se på maleriet og prate om «gamle dager». Vi tror dette er en god sak for beboerne og de besøkende til omsorgssenteret, sa Konradsen til Folkebladet.

Bildet, som er malt av Kjell Nergård, favner om tre historiske skuter. Til venstre ses polarskuta «Fram», skipet som ble bygget av Colin Archer i 1891, og som blant annet brakte Roald Amundsen til Sydpolen.

– I midten ser vi den første redningsskøyta — RS 1, også den bygget av Colin Archer. Én av de største bragdene til denne skuta var i 1894 da 37 personer ble berget fra den sikre død ved Hamningsberget, forteller Terje Konradsen i Lenviklista.

Den tredje skuta på bildet er den første hurtigruta som kom i drift i 1893, «DS Vesteraalen».

Noe å prate om

Jarl Olav Eriksen fikk æren av å være den første beboeren til å ta maleriet i øyensyn. Han var fornøyd med det han så.

– Det er et nydelig bilde.

Virksomhetsleder for Finnsnes omsorgssenter, Monica Karlsen, setter også stor pris på donasjonen fra Lenviklista.

– Det kommer til å pynte opp her, og så er det fint at det maritime kommer inn også, sa Karlsen.

Virksomhetslederen fortalte hvordan maleriene og bildene, som står utspilt rundt om i omsorgssenteret, har en viktig funksjon utover bare utsmykking. For bildene studeres hyppig av beboerne på senteret.

– Jeg tror det er viktig med bilder som viser litt historie, for da har vi litt å prate om når vi passerer her, sa Karlsen.

Maritimt: Det er det maritime som er i fokus i maleriet som er skapt av Kjell Nergård. Foto: Maria Holm Simonsen