På mange måter har bedriften og rekeprodusenten Stella Polaris nådd en viktig milepæl. I disse dager starter salget av de blodtrykksregulerende tabelettene «PreCardix» i Canada og for knappe to uker siden ble produktet godkjent i USA. Det var Nordlys som først omtalte nyheten.

– Dette er slutten på et ti års langt arbeid hvor vi har jobbet for å sikre et godt produkt, og nå skal vi vise at vi kan selge det. Vi går nå inn i et skifte fra forskning og utvikling til marked og salg, sier daglig leder i Stella Polaris, Tom Harry Klaussen til Folkebladet.

Fabrikk

Prokuktet er et kosttilskudd som virker dempende på høyt blodtrykk, laget fra rekeskall. Det skal være en 95 prosent sannsynlighet at produktet fungerer, etter en klinisk studie fra USA, Canada, Tsjekkia og Tyskland.

For tre år siden sa Klaussen til Folkebladet at når USA planene gikk i boks skulle de bare «gasse på», og planene om en fabrikk i bygda Kårvikhamn skulle produsere pulveret som brukes i tablettene. Det kan nå bli en realitet.

– «Gasse på» håper vi definitivt at vi kan gjøre. Vi hadde som mål å komme først til USA med produktet, men så dukket Canada opp og det viste seg at vi fikk raskere tilgang til markedet der. De neste seks månedene skal vi gå inn i denne salgsfasen og skape erfaringer. Dette vil forhåpentligvis gi resultater slik at vi kan gå videre i planene med å bygge en fabrikk her, sier Klaussen.

For å komme dit selskapet er i dag, har det kostet bedriften over ti år og 50 millioner kroner, det var de ikke klar over når de startet opp i 2007.

– Jeg er glad for at man ikke kjente til tidsaspektet og kostnadene da prosjektet startet opp. Hadde man gjort det, tror jeg sannelig det ikke hadde blitt noe av, sa Klaussen i 2015 til Folkebladet.

Utfordring

Den største utfordringen for bedriften ligger i råstofftilgangen.

– De siste årene har det ikke vært kontinuitet i råstofftilgangen, dette gjør det ikke forsvarlig å starte en fabrikk. Nå produserer vi produktet i Nofimas forskningsanlegg i Kaldfjorden frem til vi får tilbakemelding på hvordan salget går. Men dette lages i mye mindre målerstokk enn det vi ser for oss her i Kårvikhamn. Å starte en slik fabrikk koster en del og da må en være sikker på at en får noenlunde nok råstoff, sier Klaussen.

For å kunne kjøre full produksjon året rundt må fabrikkene Stella Polaris og Cold Water Prawns i Senjahopen på Senja, fordelt ha inn 22.000 tonn råstoff. Noe som fordrer at fiskefartøyene valger å gå på rekefiske.

– I år ser vi en bedring i forhold til fjoråret. Det er en større interesse for å fiske reker og fisket har vært godt nå på våren. Men vi ser at det fiskes mye i løpet av to-tre måneder, men så har en ikke kapasitet til å fortsette fiske på reke og går over til fisk. Det er en stor del av utfordringen. Vi håper de vil satse fremover, også når fiskesesongen trår til, sier Klaussen.

I fjor var det laveste fisket på reker på flere år, med knappe 6,500 tonn.

Norge

Neste steg etter USA og Canada, er Europa og salg av produktet hjemme i Norge.

– Dette er vi mer usikker på når går i orden. Det er en søkeprosess og en godkjenning som må til først. Går ting som vi håper, kan vi komme inn på markedet i løpet av sommeren. Vi tror denne satsingen er viktig for fremtidig sjømatnæringen her i regionen, derfor vil vi fortsette å utvikle nye produkter og er godt i gang med neste produkt. Vi jobber med spennende ting og vi har tro på ikke bare reker, men også andre råvarekilder, forteller Klaussen.

Den nåværende fabrikken i Kårvikhamn har kapasitet til å produsere 15.000 tonn råstoff årlig. Foto: Maria Holm Simonsen.