Det er styret i Ånderdalen nasjonalpark og Sazza natur- og kultursenter som har store vyer for bygget i Øverbotn. Nærmere bestemt jobbes det for å få autorisert Sazza som et naturhus og besøkssenter.

Nasjonalparkforvalter Ingve Birkeland forklarer at en slik autorisering vil åpne for muligheter.

– Det finnes mange slike typer sentre, og det naturlige her er et nasjonalparksenter, men vi tenker også et bredere perspektiv enn å bare inkludere nasjonalparken. Gjennom autorisasjon får man også rundt én millioner kroner i årlig tilskudd, noe som gjør det mulig å jobbe mer med formidling, blant annet opp mot skoleklasser og reiseliv. Det vil altså bli mer som en attraksjon her, sier Birkeland.

Stein på stein

Sazza natur- og kultursenter ble etablert i 2014, og året etter åpnet museumsutstillinga «Sážža Senja - Folk & Natur». Ideen om å få etablert et naturhus og besøkssenter bygger altså videre på det som allerede er bygget opp.

– Vi har lagt stein på stein med mål om autorisering, men det er vanskelig. Nå har vi endel på plass allerede, så jeg tror derfor at det er litt enklere å nå frem, sier Birkeland.

– Men autorisasjon er ikke «bankers»?

– Nei, på ingen måte. Saken er også den at det heller ikke er utlyst noen ny autorisasjon. Derfor er det vel så viktig som at det sendes søknad om autorisasjon at det paralellt jobbes med lobbyering og politisk press.

Autorisasjonene som er gitt de siste årene har kommet på plass som en følge av nettopp politisk press for å øke bevilgningene over statsbudsjettet. Sazza natur- og kultursenter er i så måte heldig som allerede har mange støttespillere på laget. Birkeland nevner blant andre fylkesrådsleder Willy Ørnebakk, fylkesmann Elisabeth Aspaker, Universitetet i Tromsø, Sametinget, Statsskog som alle har er positive til prosjektet.

– Nå er det jo også sånn at Senja er litt i vinden når det gjelder reiseliv, påpeker Birkeland, som poengterer at det også bidrar til å sette fokus på behovet for besøksfasiliteter.

Søker fra Tranøy

Nå er ståa den at søknaden om autorisasjon ennå ikke er sendt til Miljødirektoratet, det til tross for at fellesnemnda for nye Senja kommune har konstatert at man skal gå til et slikt skritt. Tranøy kommunestyre tar imidlertid stilling til saken 24. april.

– Fellesmenda er ikke en juridisk person og kan dermed ikke søke selv. Derfor legges det opp slik at Tranøy kommune på vegne av Senja kommune sender søknaden, og så overføres en eventuell autorisasjon til den nye kommunen når denne er på plass, forklarer Birkeland.

Tranøy kommunestyre tar stilling til saken tirsdag 24. april.

Håpet er at en autorisasjon er på plass innen 2020, og at Sazza naturhus kan åpne dørene 6. februar dette år. Ikke bare betyr det at en eventuell åpning sammenfaller med Samefolkets dag, men også med 50-årsjubileet til Ånderdalen nasjonalpark.

– En autorisasjon til dette jubileet hadde vært tidenes gave.

Nasjonalparkforvalter Ingve Birkeland er klar på at det ikke er enkelt å få autorisasjon.