Det sier brukerne av Finnsnes dagsenter. De fikk sjokk når de leste i avisen lørdag at deres kjæres dagsenter er foreslått nedlagt.

For mange av de 50 brukerne er dagsenteret redningen fra et liv i ensomhet og livbøyen som sørger for at de holder seg oppe fra dypet. Mange ser på de ansatte og de øvrige brukerne som familien deres.

– Om de legger ned dagsenteret så blir det helt forferdelig. Det betyr null sosialisering for meg, sier Liss Undsgaard.

Hun får samtykkende nikk fra flere av de andre brukerne.

– Her på dagsenteret er vi ikke ensom, sier de.

Guttorm Andreassen sier de ansatte gjør en utrolig viktig jobb.

– Vi kan prate med dem om vi har problemer og de kan gi oss gode råd. Det er trasig om dagsenteret blir lagt ned, man rammer jo de svakeste i samfunnet.

Annenhver sommer reiser de ansatte og brukerne på en ferie sammen, som de finansierer via loddsalg. Neste sommer skal turen gå til syden.

– Mange av brukerne våre har aldri vært i syden før, så de gleder seg veldig. De har ikke mulighet til å dra på annen ferie da de ikke har annet nettverk enn oss på dagsenteret, forteller daglig leder Gøril Neslin Olsen.

Men nå vet de ikke om det blir noe av ferien likevel.

Må kutte

Lenvik kommune kan få et merforbruk på 15 millioner kroner i år, dersom ikke drifta taes ned. Det kommer frem av årets første økonomirapport. Derfor har rådmannen måtte nedjustere drifta, og innenfor helse- og omsorgssektoren som har de største økonomiske avvikene, er det satt ned en tiltaksliste på 18 punkter for å få økonomien ned på et forsvarlig nivå. Blant disse er altså forslaget om midlertidig stenging ut året av Finnsnes dagsenter.

Dagsenteret er et tilbud til mennesker med rus- og psykiske lidelser som har vanskelig for å tilpasse seg sosialt i samfunnet og ofte

opplever ensomhet som følge av lite nettverk. Det har vært i kommunen i 33 år, og har cirka 30-35 brukere i måneden. Olsen sier de også ser at det er et økende behov.

– Vi har fått 11 nye brukere bare det siste halve året, sier Olsen.

– Kan bli mer synlig i samfunnet

På dagsenteret får brukerne servert mat, og tilbud om faste aktiviteter som blant annet bingo, hobbyverksted og musikk. De får også tilbud om individuelle samtaler, hjelp og oppfølging av de ansatte. Olsen frykter for konsekvensene dersom senteret må stenge.

– En stenging vil påvirke brukernes psykiske helse negativt og man kan være i fare for å havne tilbake i ugunstig miljø, sier hun.

– Dagsenteret har endel brukere som vil kunne falle helt utenfor om senteret blir lagt ned. De kan være utagerende overfor andre instanser og det er fare for at de blir mer ustabil og synlig i samfunnet når de ikke har noen andre plasser å gå, fortsetter hun.

Hun påpeker at en stenging kan føre til et økt behov og økt trykk på andre helsetjenester i kommunen.

– Flere av brukerne har ikke vedtaksstyrt oppfølging og risikerer å stå uten oppfølging, sier Olsen.

I dag er de to årsverk på 50 brukere.

– Vi ansatte setter jo spørsmålstegn til hvordan kommunen skal kunne ivareta så mange brukere på en mer økonomisk besparende måte, sier Olsen.

Rådmannen påpeker i tiltaksforslaget at ved en fjerning av dagsentertilbudet risikerer kommunen at tjenester utløses på et høyere omsorgsnivå som er mer kostnadskrevende. Det påpekes videre at det er vanskelig å forutsi hvor mange av brukerne som vil oppleve en forverret tilstand, samt eventuelle samfunnsmessige kostnader som følge av økning i akuttinnleggelser i spesialisthelsetjenesten. Rådmannen peker videre på at det neste høst må kartlegges og utredes konsekvenser ved bortfall av dagsenteret, og om andre kompenserende tilbud kan tilrettelegges.