Som en følge av store økonomiske utfordringer har rådmannen i Lenvik foreslått at legekontoret på Gibostad stenges fra 1. juli og ut året. Det er anslått at et slikt tiltak vil kunne gi Lenvik kommune en besparelse på 500.000 kroner.

Torbjørn Simonsen, som sitter som de eldres representant i Gibostad grendeutvalg, mener imidlertid at dette er penger som må hentes andre steder fra.

– Jeg forstår ikke at det alltid er legekontoret på Gibostad som skal være «skyteskive» når kommunen får pengetrøbbel. Det bor såpass mange mennesker her på Nord-Senja at et legekontor er berettiget. Jeg forlanger rett og slett at legekontoret skal fortsett uavbrutt her, understreker Simonsen til Folkebladet.

Starten på slutten

Gibostad legekontor åpnet i nyoppussede lokaler høsten 2016. Simonsen mener det vil være helt bak mål om legekontoret nå skulle stenge dørene, om så bare for en midlertidig periode på et halvt år.

– Jeg jobbet 25 år i Lenvik kommune før jeg ble pensjonist, og kjenner derfor godt til hvordan ting henger sammen. Blir legekontoret midlertidig stengt, er det fort gjort — når vi da kommer til 1. januar — at det sies at det er så kostbart å skulle starte opp igjen at man like så godt flytter alt til Finnsnes for godt. Blir midlertidig stengig vedtatt er jeg sikker på at det er begynnelsen på slutten for legekontoret, poengterer Simonsen.

– Hvor viktig er legekontoret?

– Det er veldig viktig, spesielt for de eldre som mange av dem ikke har bil. Jeg har snakket med mange eldre som er fortvilet over at legekontoret kan bli stengt, sier Simonsen.

Han viser til at det er langt å måtte dra fra Gibostad til Finnsnes for en legetime, og enda lengre for de som må reise helt fra Fjordgård, Botnhamn og Husøy.

– Tenk å måtte kjøre hele den lange veien bare for eksempel for en resept — det er for dårlig. Jeg vet det er en ordning med at resepter kan bestilles på internett, men det er så mange eldre som ikke har denne muligheten, poengterer Simonsen.

– Alltid for lite penger

84-åringen har forståelse for den økonomiske knipa Lenvik kommune er i. Simonsen mener likevel at det må finnes andre muligheter for kutt og innsparing enn å måtte rokke ved legekontoret på Gibostad.

– Nå skal jo kommunen selge gammeskolen på Finnsnes, så da får de vel nok penger til å dekke opp budsjettene sine, poengterer han.

Håpet er at politikerne i kommunen ser hvor viktig legekontoret er for Gibostad og for Nord-Senja. Aller mest liter Simonsen på at ordfører Geir-Inge Sivertsen (H) griper inn for å berge legekontoret.

– Han har jo stor innflytelse. Det var også ordføreren som i et møte med grendeutvalget fortalte om hvor flott det ville bli når legekontoret skulle flyttes til nye lokaler her på Gibostad. Nå må han også kunne stille opp og sørge for at vi fortsatt får ha denne tjenesten her, mener Simonsen.

Ingen svar før torsdag

Ordfører Geir-Inge Sivertsen viser imidlertid til at det nå, i første omgang, er utvalget, som først skal behandle rådmannens forslag, som er riktig adressat for Simonsens utspill. Per-Inge Søreng (KrF), som er leder av Utvalg for helse og omsorg (UHO), sier til Folkebladet at at det jobbes med å finne alternative løsninger for å kunne unngå noen av de forslagene rådmannen har fremmet, men at det ikke er mulig å si noe om eventuelle svar eller løsninger før UHO har behandlet saken 26. april.

– Vi beklager uansett at vi er nødt til å gjøre noen endringer i det tjenestetilbudet som Lenvik kommune har overfor sjuke og eldre. Samtidig erkjenner vi at vi har drevet med overforbruk innen dette området i en del år, og det kan vi ikke fortsette med når vi skal inn i en ny kommunestruktur — for det vil bare gå ut over andre, sier Søreng.

Det er anslått at en midlertidig stenging av Gibostad legekontor i et halvt år vil gi Lenvik kommune en halv million kroner i besparelser. Foto: Maria Holm Simonsen
Per-Inge Søreng (KrF), som er leder av Utvalg for helse og omsorg, sier at det blir en krevende prosess å ta tak i overforbruket innen helse og omsorg. Foto: Trond Sandnes