Og etter at medaljen var festet behørig på Tores dressjakke ramlet det på med sang og revyinnslag i samfunnshuset i Solli, der det nesten ikke var en ledig stol å oppdrive.

– Gratulerer med dagen, til Tore, familien og også alle som er her i kveld, startet Tranøy-ordfører Jan Fredrik Jenssen sin tale med.

– Kongens fortjenstmedalje er ment å gå til personer som har gjort en stor innsats for samfunnet på områder som kunst og kultur, vitenskap, næringsliv, og sosialt og humanitært arbeid.

- Dette er en merkedag

– Denne begivenheten er en merkedag, ikke bare for deg, Tore, men også for de som har tatt initiativet. Det er en stor glede for meg å få overrekke Kongens fortjenstmedalje til deg, sa Jan Fredrik Jenssen.

– Tore har gjennom sitt arbeid som forfatter, humorist, programleder, artist, og journalist gjennom flere tiår satt sterke spor etter seg med sitt folkelige lynne. Vi ble alle veldig glad i «Du skal høre mye» som gikk på NRK TV i over 16 år, sa han.

- Formidler av nordnorsk humor

– Her befestet Tore seg som en formidler av ekte nordnorsk humor, uten å ramme noen. Tore klarte å finne ulike talenter innenfor fortellerkunst, og satte dem sammen rundt et pub-bord. Sammen med Trond Myhre etablerte Tore en atmosfære som var helt unik innenfor norsk TV, sa Jenssen.

– Tore har også en bakgrunn som journalist i Nordlys tidlig på 70-tallet, der han av alt hadde fiskeri som sitt spesialområde. Det sies at han evnet å formidle dette komplekse stoffet på en slik måte at menigmann forsto hva det dreide seg om, sa ordføreren.

– Da Tore sluttet som journalist startet hans karriere som formidler av humor, og også alvor.

Han jobbet som kjent med Arthur Arntzen som lensmann i Rallkattlia, og forestillingen «Farskapssaken» er det vel få som ikke kjenner til.

På søndag sto en rekke av Tores revyvenner fram og hedret ham med innslag fra scenen i samfunnshuset i Solli.

Tore Skoglund sammen med Ivar Jarle Eliassen, mannen som dro i gang forslaget om at Tore burde få Kongens fortjenstmedlaje, — et forslag mange skrev under på. Foto: Stein Wilhelmsen