Det er det dystre budskapet som fremkommer i årets første økonomirapport for Lenvik kommune. Overfor Folkebladet bekrefter rådmann Bjørn Fredriksen at situasjonen er alvorlig.

– Det har vært flere år i Lenvik med drift som har vært for høy i forhold til det som har vært budsjettert, spesielt innafor helse- og omsorg. Nå er det gjort en omfattende jobb for å se på mulighetsrommet for å ta ned drifta, sier Fredriksen.

I 2017 endte Lenvik kommune opp med et mindreforbruk på 4,3 millioner kroner. I økonomirapporten poengteres det imidlertid at det positive resultatet i sin helhet skyldtes merinntekter. Til tross for et driftsnivå som lå omlag 13 millioner kroner over budsjett, berget kommunen seg i havn gjennom merinntekter fra skatt og integreringstilskudd.

– Både trist og trasig

Det kan ikke forventes at kommunen kan berge seg på merinntekter også i år. Derfor har rådmannen og hans stab nå satt alle kluter til for å få nedjustert drifta til et økonomisk forsvarlig nivå. I den anledning presenteres lenvikpolitikerne i disse dager for en omfangsrik tiltaksliste for helse- og omsorgssektoren, sektoren med de desidert største økonomiske avvikene.

– Dette er både trist og trasig, og det er klart at de tiltakene som iverksettes vil få negative konsekvenser — mange vil få en tøffere hverdag, og det beklager jeg sterkt. Samtidig kan vi ikke bruke mer penger enn vi har, understreker Fredriksen.

Totalt fremmer rådmannen 18 tiltak for å få økonomien under kontroll. De fleste av tiltakene ligger innafor rådmannens delegasjon, noe som betyr at de kan iverksettes uten involvering fra politisk hold. Tre forslag til tiltak er imidlertid av prinsippiell karakter, og vil derfor legges frem til politisk behandling. Disse er:

• Midlertidig stenging ut året av Finnsnes Dagsenter.

• Midlertidig stenging av Gibostad legekontor fra 1. juli og ut året.

• Vedtak om to nye fysioterapihjemler oppheves.

Berømmer de ansatte

Tiltakslista vil gi en virkning på rundt 11,3 millioner kroner i 2018, men med helårsvirkning på omlag 14,3 millioner kroner videre i økonomiplanperioden. For å komme i mål med utfordringa for 2018, legger rådmannen også opp til frigjøre midler som egentlig var tenkt satt på disposisjonsfond.

Midt i den sørgelige prosessen med kutt og nedstyring, har rådmannen en melding til arbeidsstokken i Lenvik kommune.

– Rådmannen vil berømme kommunens ansatte på alle nivåer for den innsatsen som til daglig legges ned for å få dette til å gå rundt. Det er selvfølgelig sterkt beklagelig at det er nødvendig å iverksette tiltak som dette, men samtidig er det en del av jobben.

Fredriksen har oppfattet at den framlagte økonomirapporten har vært diskutert i sosiale medier, der det også har vært fremmet kritikk mot rådmannen for å frata politikerne styringsrett. I den anledning minner Fredriksen om at det er hans plikt å legge frem en økonomirapport i balanse.

– Vi har lagt frem vårt forslag, men så er det selvfølgelig opp til politikerne å eventuelt gjøre endringer på dette. Politikerne kan foreslå andre og nye tiltak, men samtidig må det være inndekning for disse innafor ramma som ligger der, påpeker Fredriksen.

Økonomirapporten behandles i de tre utvalgene i Lenvik 26. april, samt i formannskapet 8. mai og i kommunestyret 24. mai.

Politikerne må den kommende tida ta stillinga til de prinsippielle tiltakene foreslått fra rådmannens side. Foto: Preben Olsen