Nøyaktige tall for mye skog som er lagt ned og må ryddes vekk har man ikke hverken i Målselv eller Bardu, men sannsynligvis snakker man om minst 15 000 kubikkmeter furu og bjørk i de to kommunene som nå må felles og fjernes etter uværet som rastre de siste dagene av november i fjor.

Og det er faktisk slik at de som forpakter skogseiendommer har en klar plikt til å få ryddet vekk ødelagt trær- Nå gir Tromas Fylkeskommune driftsstøtte til felling og borttransportering av ødelag skog.

20 år siden uværet herjet som dette

I Målselv sier skogbruksleder Frode Løwø at man har et overslag som går på at nærmere 7500 kubikkmeter skog er lagt ned av ekstremuværet i november. Løwø sier at han mener det er over 20 år siden man hadde uvær som herjet på samme måten som ”Ylva”.

Og nå oppfordres skogseierne i de to kommunene å være raske med å få ryddet vekk den ødelagt skogen.

- Må ikke vente for lenge

– Det er noe man ikke bør vente for lenge med. Blir trærne liggende lenge begynner en bille som kalles stor margborer å legge egg under barken i de skadede trærne. Etter hvert klekkes det ut insekter som skader og ødelegger den nye skogframveksten. Det er nemlig dette man i skogbruket frykter skal skje, slik at framveksten av ny skog skal stoppe opp. Løwø forteller at mange som eier skogeiendommer allerede har tatt med Allskog og bestilt felling av den ødelagt skogen de har på eiendommene sine.

Mesteparten av skogen som er ødelagt er egentlig skog som ikke burde vært felt nå, men skulle ha stått i enda 20-30 år. Dermed blir disse trærne stort solgt til treflis. Det betyr en lavere pris for disse trærne altså tapte inntekter.

- Ylva har herjet i en stripe

På Storhaugen er pensjonist Ola Årskog forundret over den måten uværet har feid over området.

- Det virker som uværet har kommet i striper innover Målselv, og har gjort ødeleggelser enkelte plasser, mens andre steder har man slupper skadefri fra det hele. På eiendommen han mener han at rundt 250 trær har blitt knekt over ende, eller revet opp med rota.

– Der hvor vi har hytta vår har uværet lagt ned 18-20 store trær bare hundre meter unna hytta, mens hytta har sluppet skadefri fra uværet. Bare et lite stykke unna hytta har furutrær bli revet opp med rota, røtter som er flere meter i diameter. Det forteller om at det er voldsomme krefter som har vært i sving.

– Jeg trodde nesten ikke det jeg fikk se

– Jeg og kona holdt oss innom hus så lenge uværet varte, og vi kjente at det ristet godt i huset over et døgn før vinden ga seg.

Da naboen kom innom og fortalte om hvordan skogen min var revet opp med røttene, ble jeg ganske stum da jeg med egne øyne så skadene ”Ylva” hadde forårsaket. At hverken huset eller hytta vår fikk skader må vi være sjeleglade for, vi har jo ingen forsikring som dekker naturskader.

Ola Årskog skal i gang med oppryddingen i skogen sin når snøen er borte. Foto: Stein Wilhelmsen
Svære furutrær har uværet reevet opp med ota i Storhaugen. Foto: Stein Wilhelmsen
Bare 150 meter fra hytta til Ola Årskog ligger furuskogen på siden eller med røttene revet opp. Men hytta feide uværet mirakuløst forbi. Foto: Stein Wilhelmsen