I dag er Lavangen knyttet opp til Sør-Troms regionråd med syv samarbeidende kommuner rundt Harstad sammen med bl.a. Salangen og Gratangen siden 2005.

Store endringer

Formannskapet har mandag diskutert regionsamarbeidet på grunn av endringer i kommunegrenser og hvilke nye regiontilknytninger som dannes. Sentrale myndigheter har for noen år siden tatt initiativ til en prosess som har bidratt til at mange kart må tegnes om. For 2020 vil det kommunekartet vi kjenner i dag være betydelig endret, heter det i saksframlegget til møtet. Her vises det til at kommunene på Senja blir en enhet med Lenvik, rundt Harstad blir det store endringer og Troms og Finnmark skal slås sammen.

– Vi har kun diskutert saken og ikke tatt noen beslutning, sier ordfører Bernhardt Halvorsen og grunngir det med sonderinger mellom Ofoten og Sør-Troms regionråd. Han håper og tror at en beslutning om dette kan være tatt før sommeren.

– Det er sannsynlig at Sør Troms-regionen blir utvidet med Ballangen og Narvik kommune, skriver rådmannen.

Hvilken vei?

Samtidig skaller Salangen muligens av mot Midt-Troms og skal allerede ha vært i kontakt for å få informasjon om hva de kan forvente seg med en overgang fra Sør-Troms. Dermed har den politiske ledelsen tatt saken opp til diskusjon med de andre i formannskapet.

- Vi må være sikre på at de interkommunale avtalene med naboene ikke blir rokket ved med en endring av vår regiontilhørighet, fastslår ordfører Halvorsen. Det gjelder i dag samarbeid med Gratangen, Salangen, Bardu og til dels Målselv på alt fra Lønn og regnskap, skatt, barnevern, Ikt til brann og legevakt.

Lilleputt

Han spør seg samtidig hva som skjer med Lavangen når to store tungvektere som Harstad og Narvik kanskje skal samarbeide.

– Det er en fare for at vi kan bli avglemt i visse sammenhenger. Men diskusjonen om regiontilknytning må vi ikke være redde for å ta, sier han. Lavangen kommune ønsker ikke å ta stilIing til en regiontilknytning i påvente av utvidelsen av et nytt regionsamarbeid mellom Ofoten og Sør-Troms, heter det i uttalelsen fra formannskapet.