[Rett på sak]

– Er du fornøyd med Reistadløpet, Ivar Holand?

– Ja, veldig fornøyd. Stort sett gikk alt etter planverket og det bekrefter også tilbakemeldingene vi har fått fra løperne, publikum, media, funksjonærene og ikke minst Visma Ski Classics.

– Ble det deltakerrekord?

– Det var 1.289 påmeldte og 1.167 som fullførte. Det var en økning på vel 200 fra i fjor, men ikke rekord. Rekorden er fra 1979 og det året var det 1.585 påmeldte. Men til neste år er den rekorden 40 år gammel, så da er det på tide å slå den.

– Hvordan?

– Vi skal drive en enda mer målrettet rekruttering enn det vi har gjort hittil. Og til neste år kolliderer vi ikke med NM på ski, del 2. Vi kolliderte i år og tapte sikkert mellom 50 og 100 deltakere på det.

– Har ikke dere åpna for påmelding til Reistadløpet 2019 allerede?

– Jo, og vi har allerede 17 påmeldte. Vi vet også at det er mange som ikke gikk i år, som har sagt at de skal gå til neste år.

– Hvordan var det å ta over ledelsen av Reistadløpet?

– Spennende tror jeg er et ord som er dekkende. Jeg tror ikke at jeg noensinne har hatt en jobb hvor jeg visste mindre om hva jeg gikk til. Innledningsvis var det et par uker hvor jeg lurte på hva i all verden jeg hadde gitt meg ut på, men etter hvert gikk det seg til.

– Hadde ikke du noen overgang sammen med forrige leder?

– Nei, han hadde slutta før jeg begynte. Jeg dro til Tromsø og hadde en og en halv times orientering av forrige leder Alexander Os. Og det var det. Men jeg har hatt utrolig god støtte av både styret og organisasjonskomiteen.

– Så nå er du ferdig utlært?

– Nei, jeg er ikke ferdig utlært, men jeg kan mye mer enn da jeg starta opp. Den som tror han er ferdig utlært, er ikke utlært, men ferdig!

– Hva gjør dere i tiden mellom løpene?

– Nå skal vi først oppsummere og evaluere årets løp. Så er det å legge strategier, spesielt for rekruttering til og promotering av løpet. Og så skal det skaffes penger til neste års løp og det er noe vi starter opp med nå med en gang.

– Snakker vi om sponsorer?

– Da snakker vi om sponsorer og samarbeidspartnere. De to største vi har er Sparebanken Nord-Norge, som er generalsponsor og Statskog som er hovedpartner. Så må vi prøve å skaffe flere på samme nivå og på nivået under. Og det tror jeg vi skal lykkes med.

– Hva koster det å arrangere Reistadløpet?

– Vi har en budsjettert omsetning på i overkant av fem millioner kroner. Så vi er på mange måter en liten bedrift.

– Du nevnte Visma Ski Classics?

– Det er navnet på langløpscupen. De «vanlige» skiløperne går World Cup renn, dette er Worldcupen for langløperne, fra fem mil og oppover. Det er i alt 11 renn omkring i Europa som er med, blant andre Birkebeinerrennet, Vasaloppet og Marcialonga i Italia.

– Du gikk fra stillingen som daglig leder i FIL?

– Ja og til daglig leder i Reistadløpet.

– Hvorfor?

– Jeg klarte ikke å stå i det etter det bråket enkeltpersoner skapte. Jeg gikk sykmeldt i mange måneder på slutten og konkluderte med at det desidert var det beste for meg å si opp jobben min. Hadde det ikke vært for det problemet enkelte folk skapte, så tror jeg at jeg kunne ha vært i FIL i 17 år til.

– Hva var bråket om?

– Kort fortalt så dreide det seg om strategivalg for klubben. Årsmøtet var klinkende klar på strategien, men så var det en håndfull personer som var uenig og de etablerte en ny klubb. De fikk med seg en del trenere som igjen fikk med seg en del spillere.

– Når begynte du i FIL?

– Den 1. januar 2001. Da kom jeg fra jobb som daglig leder for Norges Håndballforbunds Region Nord-Norge, med kontor i Tromsø.

– Hvordan var tiden i FIL?

– Helt fantastisk. Utrolig bra. Jeg kom til en klubb som var bra drevet og som jeg fikk stor frihet til å videreutvikle sammen med tillitsvalgte.

– Og det gikk både opp og ned i dine år i FIL?

– Ja, sportslig gikk det både opp og ned. Jeg pleide å vitse om at jeg startet som trener for et 2. divisjonslag og det tok ikke mer enn tre år før vi var nede i 4. divisjon.

– Men dere kom dere opp igjen?

– Det gjorde vi. Og jeg vil gjerne nevne at på alle andre områder så hadde vi en jevn positiv utvikling fram til bråket starta.

– Men FIL er en dyr klubb å spille fotball i?

– Sett i forhold til det tilbudet man har, er det ikke dyrt. FIL kan blant annet bruke en innendørs fotballhall om vinteren.

– Skulle ikke du skrive bok om din tid i FIL?

– Jeg har fleipa med det, men det var ikke noe særlig alvorlig ment.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på norskekystens perle, nemlig Rørvik i Trøndelag. Etter grunnskolen ble det økonomi på videregående. Jobbet et år, tok befalsutdanning og var i Forsvaret i tre år, blant annet et år i UNIFIL i Sør-Libanon. To år på BI, jobba i Hamarøy kommune et par år og så ble det Håndballforbundet i Tromsø. Resten har vi snakka om.

– Hobbyer?

– Nei, ingen.

Nytilsatt leder Ivar Holand, kan se tilbake på et meget vellykket Reistadløp. Foto: Birger Caspersen