I dag er det rogna i rognkjeksen som er svært attraktiv som tilbehør på finere restutranter, mens resten av fisken går rett til dyrefor.

Vil ha flere til å fiske rognkjeks

Rognkjeksen fiskes i dag stort sett bare utenfor Hekkingen på Nord-Senja, og Nord Senja Fisk har kjøpt rognkjeksrogn siden 1972. All rogna som tas i mot i Botnhamn selges til en fabrikk i Kungshamn i Sverige, som produserer eksklusiv og dyr kaviar.

Daglig leder Egil Johansen ved fiskebruket i Botnhamn sier at bakgrunnen for at man tilbyr fiskebåten å levere rognkjeksen ute å sløye fisken selv, er at man håper dette vil gjøre det mer attraktivt for flere båter å delta i dette fisket.

– Dette er jo i en periode hvor de fleste er ferdig med skreisesongen, og da vil jo dette fisket være et supplement for mange. Hver båt har en kvote på opp til 4.000 kilo rognkjeks, og det vil bety at hver båt vil få ei rognkjekskvote på opp mot 200.000 kroner. Sesongen for rognkjeksfisket har vi i april og mai, og kan altså for mange båter være en grei fortsettelse etter at skresesongen er over.

– I dag er har vi syv-åtte båter som har vært med i dette rognkjeksfisket de siste årene, men med utspillet om ekstra servicehåper vi at antallet båter skal øke.

Johansen forteller at i dag har man ikke kommet så langt at man utover rogna har funnet noe marked for salg av resten av rognkjeksen.

– Marked for resten

– Vi håper jo at utspillet vårt skal føre til at flere blir med på dette fisket, og at volumet på salget av denne rogna øker. Det vi også ser på er hvorvidt det etter hvert skal finnes et marked der vi kan få avsetning på resten av fisken, og vi ser da østen som et potensielt marked.

– I dag brukes jo ikke resten av fisken til annet enn dyrefor, og finner vi nye markeder for dette vil jo det være svært viktig for oss i forhold til utnyttelsen av råstoffet i denne fisken.

– Og for fiskerne som til nå har måttet stå i sløyinga selv må det jo være greit å bare kunne levere fangsten til oss og slippe all sløyinga selv.