Miki-senteret på Sjøvegan ble offisielt åpnet av statsminister Erna Solberg i mai 2017. Det er Jon Henrik Larsen, redaktør i Salangen Nyheter, som står bak prosjektet, og senteret er etablert i samarbeid med Salangen-Nyheter AS.

Larsen og Salangen-Nyheter har vært i rampelyset i år, ettersom det både ble opprettet en TV-serie om mediehuset, som senere ble tatt av skjermen. Serien har gjort at Larsen er nominert til Gullruten.

Miki-senteret er et treårig pilotprosjekt som har som formål å gi enkeltpersoner som har falt utenfor utdanning- og arbeidsliv en mulighet til å oppleve mestring, inkludering, kultur og integrering.

Førstkommende tirsdag kommer helseminister Bent Høie på besøk til Salangen-Nyheter og Miki-senteret. Helse- og omsorgsdepartementet bekrefter besøket overfor Folkebladet, og sier at formålet er at Høie skal få en presentasjon av Miki-senteret og tilbudet deres samt hilse på ansatte og brukere.

– Vil høre mer om oss

Gründer Jon Henrik Larsen sier det er Høie som har invitert seg selv på besøk.

– Han sier han ønsker å besøke Miki-senteret for å høre mer om oss og om meg, og om ideen bak senteret. Han vil følge opp det statsminister Erna Solberg har satt i gang. Hun har jo sagt at regjeringen støtter opp om Miki-senteret, sier Larsen.

Larsen sier Høie først vil få en omvisning inne i redaksjonslokalene til Salangen-Nyheter, før det blir omvisning og orientering inne på Miki-senteret.

– Det er snart ett år siden senteret ble etablert. Hva har skjedd siden åpningen?

– Vi har gått litt stille i dørene og tatt det litt sakte med det vi har gjort, sier Larsen, og forteller at han har mottatt mail fra cirka 490 personer fra hele landet som ønsker å få et tilbud fra Miki-senteret, men at de foreløpig ikke har kunnet ta inn så mange.

Larsen sier de har hatt inne tre personer totalt siden oppstartet; én via en avtale med NAV Ibestad, én lærling fra Karasjok og én person i et samarbeid med Mitra på Finnsnes.

Sliter med finansiering

Fortsatt har prosjektet utfordringer med finansieringen. Tidligere i år innstilte fylkesråd Sigrid Ina Simonsen å avslå søknaden til Miki-senteret om millionstøtte på totalt 6 millioner over tre år. Blant annet på grunn av uoversiktlig finansiering av prosjektet og at det ikke var gode nok planer for finansiering av videre driftsfase, samt at støtten ville være i strid med EØS-avtalens regler om offentlig støtte og forskriften om distrikts- og regionalpolitiske virkemidler.

Men før søknaden skulle behandles i fylkesrådet trakk Jon Henrik Larsen søknaden. Han sier til Folkebladet at han ville komme med en ny søknad, men at de nå er i dialog med politikere i kommunen.

– Vi ønsker å få en bredere politisk søknad, sier Larsen.

Også Sametinget og Innovasjon Norge skal ha avslått prosjektstøtte, samt Salangen kommune har avslått søknad over kommunalt næringsfond.

– Hvordan finansieres senteret per nå?

– Utgiftene vi har er det jeg som gründer som spytter inn kapital til, fram til det er avgjort om det er liv laga for senteret, sier Larsen.

Han sier han vil fortelle Høie om utfordringene til etableringen av senteret.

– Jeg har ikke noe tro på at regjeringen vil spytte inn penger, men jeg håper de er fleksible og vil være med på å finne løsninger, sier Larsen.