I et to siders brev til kommunen redegjør fire grunneiere i Hesjevika på hvorfor de konkluderer med at de ikke vil underskrive en avtale. Hverken graving, etablering av veier, bygninger, installasjoner vil de godta. – Det blir ikke gitt tillatelse til etablering av dam i Hesjevikelva, skriver grunneierne Marianne– og Ulf Wetterhus samt Jan Magne- og Odd Nyborg.

Forhandlinger

- Vi er et knippe grunneiere i Hesjevika som ikke er fornøyd med kommunens behandling av oss i vannverksaken, skriver de og ber om et forhandlingsmøte. Orienteringsmøtene som har vært avholdt mener de ikke er tilstrekkelig til å belyse saken og at en rekke spørsmål ikke er besvart. Blant annet viser de til det de mener er ulovlig motorferdsel i utmark i forbindelse med utredning av dammen. – Det ble påpekt at kommunen ikke hadde stilt spørsmål til grunneierne om dette var greit, da det ikke forela noen som helst godkjenning eller overenskomst. At det ble protestert på kommunens inngrep ble ikke tatt til følge, skriver de.

Erosjon og ekspropriasjon

Eier av bruksnummer 37 mener at det er stor fare for jordutgliding over eiendommen som ligger på leirgrunn. De mener at det ikke er gjort geologiske undersøkelser her og spør om en alternativ trase.

- Å vite at en bor på leire som beveger seg og dertil skal få gravd en halvannen til to meter dyp grøft som kutter rett over eiendommen som er klassifisert under stor faregrad for utløsning av leirskred, er en lite hyggelig tanke for en småbarnsfamilie.

- Det er også et spørsmål om hvorfor Hesjevikelva må være det valgte alternativ, spør de og legger til: Eller bør vi se oss om etter juridisk bistand og forberede oss på ekspropriasjon?

Vederlagsfritt?

- Det synes å være en generell oppfatning blant kommunens ansatte og folkevalgte, at vi som eiere av Hesjevikelva og Hesjevik utmark, uten videre skal gl fra oss vann og grunn til kommunen vederlagsfritt og på toppen av det hele akseptere de økte utgiftene dette vil medføre for oss.  Videre heter det:

- Når det gjelder spørsmål om økonomiske kompensasjon og fritak for tilkoblingsavgifter for de berørte grunneierne, ble det sagt at dette måtte behandles politisk. Grunneierne har fortsatt ikke fått noe vedtak eller møtereferat som viser at dett er gjort, sier de fire.

– Vi ønsker ikke å si noe enda fordi det ikke har kommet et svar fra kommunen og vi etterspør en dialog, sier Marianne Wetterhus. Heller ikke Odd Nyborg vil gi noen kommentar til avisa.

Ordfører vil ha dialog

- Administrasjonen vil svare på det som kan svares på. Jeg regner med å få en tilbakemelding på det og så tar vi det derifra, sier ordfører Bernhardt Halvorsen og vil gå i en dialog med de fire.

På spørsmål om dette vil forsinke utbygging av nytt vannverk, svarer han kontant:

- Det tror jeg ikke. Når vi får oppklart ting vil det gå greit. I verste fall kan kommunen gå til ekspropriasjon, sier han. Han viser til at vatnet fra Hesjevikelva er desidert best og av meget høy kvalitet.

Sikkerhet

- Vi har jo prøvd på kroppen nå hva som skjer når private brønner går tom og vannledninger fryser. Dette vil bli av en annen standard og gi større sikkerhet for vannforsyningen i store deler av kommunen. Vi vil være med på vedlikehold av veier. I tillegg vil dette øke verdien på eiendommene deres. Jeg håper og tror at dette er et pluss for alle i dag, sier han. For øvrig viser han til at Soløy grunneierlag har underskrevet avtaler og gitt grønt lys til utbyggingen.

DIALOG: Ordfører Bernhardt Halvorsen vil ha dialog med grunneierne om nytt vannverk. Foto: Ulf Antonsen