[Rett på sak]

– Er du litt reisegal, Olav Kjell Westby?

– Jeg har jo reist hele livet og jeg har nok ikke blitt noe bedre med årene. Reisene begynte vel egentlig med en togreise rundt i Europa på 30 dager. Da kjøpte jeg en tretti dagers billett i Stockholm, tok båt til Åbo i Finland, tog til Helsingfors, båt til Estland og så var det Europa rundt med tog.

(Se videointervju under artikkelen)

– Hvor mange land besøkte du?

– Jeg besøkte alle landene i Europa, unntatt Russland.

– Du sa at du har reist hele livet?

– Jeg startet som sjømann i1952. Siste turen var i 1993.

– La oss ta turistturene. Hvor mange land har turisten Olav Kjell besøkt?

– I alle fall 100. Mange av de landene hadde jeg vært i før, men da bare i havnene. Nå fikk jeg se resten av landene og det var veldig interessant.

– Du har tatt nye turer i Europa?

– Noen av turene har vært med reiseselskaper, noen alene. Den første av de turene var til Svalbard. Den var med den gamle hurtigruta MS Nordstjernen og de gikk fra Tromsø og opp langs kysten av Svalbard, helt opp til den 80. breddegrad. Det var i 1999 og det var en interessant tur. Det eneste var at maskinisten syntes det var mye bråk fra maskinrommet på den gamle hurtigruta.

– Du har vært på tur med hurtigruter andre steder også?

– Ja, både i 2003 og 2006. Da dro jeg til Antarktis med hurtigruta Nord-Norge. Det var fly til Ildlandet og der gikk vi om bord til en tidagers tur rundt om i Antarktis og vi så massevis av pingviner og seler og en masse hval.

– Og turen i 2006?

– Samme opplegget, men denne gangen var vi også innom Sør-Georgia. Der gikk vi i land og guvernøren holdt foredrag om fortid og framtid. Derifra til Falklandsøyene. Der var vi også på land og så til vår store forundring at det fremdeles stod skilt om minefare. Man skulle nesten tro at de hadde klart å rydde minen fra krigen med Argentina bort til da.

– Du har vært i Asia også?

– Der har jeg besøkt alle land, unntatt Afghanistan. Der smalt det litt for mye. Det mest interessante landet var Tibet.

– Hvorfor?

– Der hadde de Potala-palasset, der hvor Dalai Lama holdt til i sin tid. Det var litt av en jobb å komme seg opp dit, det var mange hundre trappetrinn. Men da gikk jeg i mitt eget tempo. Vi besøkte leiligheten hans og den stod faktisk slik den gjorde den gangen han rømte til India. Det var dessverre fotoforbud der.

– Og så har du vært i Nord-Korea?

– Ja, dit dro jeg via Kina. Det var meget spesielt. Du følte deg overvåket hele tiden, men vi fikk lov å ta bilder. Unntaket var militæret og militære installasjoner.

– Hvordan var landet?

– Rent og ryddig, blant annet så hadde de plantet blomster langs veiene. Vi fikk ikke snakke med folk, men de virket fattige og sultne. Men vi fikk all den maten vi ønsket.

– Og nå har du nettopp vært i Australia?

– Det var min tredje tur på egenhånd, så nå har jeg fått med meg ganske mye. Den første turen var med buss, de to andre har jeg kjørt med leiebil. På venstre side av veien! Denne turen var i den østre delen av Australia og der besøkte jeg blant annet Uhyry-fjellet, som er urinnvånernes hellige fjell.

– Du har vært til sjøs?

– Ja, det har jeg vært hele mitt yrkesaktive liv. Jeg begynte som smører på MT Rein i 1952. Der var jeg til den ble skrapa i 1954. Da dro jeg hjem og begynte på maskinistskolen i Tromsø. Der gikk jeg i fire måneder og så var det militære. Etter det, ut igjen og da som 2. maskinist på den nye TT Rein. I 1958 fikk jeg tilbud om verkstedtid fra rederiet. Det ble et år på verksted i Kristiansand og så i 1959–60 tok jeg de resterende klassene på maskinistskolen i Tromsø. Dro ut igjen som 2. maskinist, senere ble jeg maskinsjef og seilte som det resten av tiden.

– Du er interessert i lokalhistorie?

– Jeg samler på bilder og interessante avisartikler, blant annet i Folkebladet. De tar jeg kopi av og lagrer i mapper. Jeg skriver register, slik at jeg kan finne det fort. Så har jeg en del lokalhistoriske bøker, både årbøkene til historielagene og bøkene som Midt-Troms museum har gitt ut. Så tar jeg mye bilder, jeg har fotografert Finnsnes fra Botnhågen til Trollvik. Det kan dreie seg om en 1.500 bilder. De har jeg i album og på min pc. Så har jeg også et register som innbefatter alle husene.

– Og så fører du en del statesikk?

– Det gjør jeg. Jeg kan blant annet fortelle deg når isen på Finnsnesvannet kommer og går opp gjennom årene. Tidligst den tinte var 28. april. Det var i 2002. Senest var 4. juni 1979. Det var samme dato i 1997 også.

– Og så har du et båtregister?

– Jeg har flere. Jeg har et register hvor jeg kan finne alle skip som er bygd i hele verden siden 1873. Det får jeg fra England, for jeg er medlem av noe som heter World Ship Society.

– Og det andre registeret?

– Jeg har et fiskebåtregister fra Lenvik. Til det får jeg opplysninger fra Fiskeridirektoratet i Oslo og på Finnsnes.

– Du elsker kryssord?

– Ja, jeg går på biblioteket hver dag og der leser jeg alle avisene, unntatt Folkebladet. Det leser jeg først på nett på kvelden og så papirutgaven dagen etter. Når jeg er ferdig med avisene, blir det kryssord. Står jeg fast, er det hjelp å få på biblioteket.

– Men det er hverdagene?

– Det stemmer. På søndagene er jeg på kaia sammen med noen venner og tar imot hurtigruta når den kommer. Det har vi gjort i mange år.

– Hvem er du?

– Født og oppvokst på Finnsnes. Gikk folkeskolen på Finnsnes og lærte nynorsk! Og resten har vi vel vært gjennom.

– Hobbyer?

– Reise og historie.