Nylig ble det kjent at den nye brannstasjonen på Finnsnes vil koste minst 51,6 millioner kroner, vel 16 millioner kroner mer enn ramma Lenvik kommune har satt av til formålet. Flere lenvikpolitikere har uttrykket overraskelse og skuffelse over ståa, samt luftet muligheten for enten å nedskalere prosjektet eller se på andre muligheter for en brannstasjon.

– Prisøkninga i denne anbudsrunden sammenlignet med den forrige runden er etter min mening ikke forsvarlig i det hele tatt. Jeg ser at teknisk sjef i kommunen delvis forklarer prisøkninga på nesten 50 prosent på under ett år med markeds- og prisutvikling. En teknisk sjef burde vite at slik formidabel prisjustering ikke kan skyldes vanlige markedsreguleringer, men må skyldes helt andre variabler – dette er grunnleggende forståelse på markedsøkonomi, sier Agovic-Nordaas.

Da brannstasjonsprosjektet sist var ute på anbud våren 2017 endte prisen på 39 millioner kroner. Denne anbudskonkurransen ble imidlertid avlyst.

Ugunstige hastesaker

Agovic-Nordaas mener brannstasjonsprosjektet har vært preget av flere grove feil, der en av tabbene var å selge den gamle brannstasjonstomta i Olderhamna.

Han mener den valgte løsninga med å bygge ny brannstasjon på Heimlymyra er dårlig, både med bakgrunn i tomtas beliggenhet, men også fordi han har fått tilbakemeldinger fra fagfolk om at grunnen der er dårlig, noe som også er fordyrende for prosjektet.

– Er det ikke for seint å gjøre noe med dette nå?

– Det er et helt legitimt spørsmål å stille, for brannstasjon må vi ha. Jeg vil imidlertid forhøre meg om hvordan det fungerer for brannvesenet der de holder til i dag. Hvis det er mulig kommer jeg til å ta ordet for at hele prosessen tas på nytt.

Lenvik brannvesen holder i dag hus i midlertidige lokaler i «Naf-bygget» i Botnhågen.

Andre muligheter

– Jeg mener at vi må se på om det er andre tomter hvor ny brannstasjon kan bygges til rundt den opprinnelige budsjettrammen på 30 millioner kroner, sier den frittstående representanten.

– Nå er vi veldig nær min spådom.

– Hadde ikke Lenvik kommune rotet det til ved første utlysning kunne brannstasjonen stått ferdig i dag for rundt 30 millioner kroner. Den gangen burde vi ikke ha avlyst hele anbudet. Anbudet burde ha vært tildelt firma som i realiteten hadde den laveste anbudsprisen, det vil si etter at man oppdaget feil i det opprinnelige tilbudet fra firma som vant anbudet. Dette er også noe som jeg fortvilt prøvde å forklare forsamlingen, uten at mine argumenter fikk gehør hos flertallet.

Jasmin Agovic-Nordaas sier nei til å bruke over 50 millioner kroner på ny brannstasjon. Foto: Preben Olsen