På søndag var han og flere andre som er med i Norske Redningshuner i Midt-Troms ute på Andsfjellet der de tre hundene fikk teste sine evner til å finne fram personer som var nedgravd i snøhuler.

Og Ken fikk se at hunden hans Nico ikke hadde problemer med å finne fram til de som lå nedgravd i snøhulene.

Ble utkalt til søk i Nord-Troms

Ken er en av flere personer i Midt-Troms som er tilsluttet Norske Redningshunder, og som da trener jevnlig med hundene sine. I forrige uke var Ken en av flere som ble utkalt av politiet, og ble flydd med helikopter til grensa mellom Troms og Finnmark for å søke etter en savnet person.

– Personen kom forholdsvis raskt tilrette, så da ble aksjonen avsluttet, forteller han.

Nico er godkjent for utrykning

Ken forteller at Nico er godkjent lavinehund, og er derfor godkjent for utrykning når ekvipasjen skal ut på søk.

Han forteller at man i Indre Troms i dag har tre slike godkjente lavinehunder som alle står på ei beredskapsliste. Både hundeier og hunden må trene stadig vekk for at hunden skal holde vedlike sine evner til å søke etter mennesker, og eieren må også holde ved like sine evner til å kommunisere med hunden.

Ken forteller at han og Nico trener sammen rundt 500 timer i året, og at det er nødvendig for at Nico skal klare å opprettholde statusen som godkjent lavinehund.

Ken forteller at de som er med i Norske Redningshunder ikke har noen plikt til å sitte hjemme i beredskap i påsken, men at mange av de som har slike hunder faktisk gjør det i tilfelle det skule bli behov for deres hjelp.

– Vi som holder på med dette er jo folk som liker å være ute i naturen og i fjellet, og derfor er vi lette å be når telefonen kommer.

Ken sier at nå som påsken nærmer seg er snøskredfaren i Midt-Troms på nivå 3.

– Det betyr fra moderat til stor fare for at snøskred kan utløses. Det er jo bare å henstille til de som ferdes i fjellet at de er forsiktig med rutevalgene sine, og ikke beveger seg inn i området med skredfare.

Nico er veldig opptatt av å få belønning hos Ken når han har gjort jobben sin. Foto: Stein Wilhelmsen