Anders Mortensen (31), Børge Gundersen (36) og Robert Mortensen (39) omkom i skredulykken i påsken 2013.

– Denne hendelsen har forandret livet til mange mennesker, nemlig de nærmeste pårørende. For mange av dem er nok dette en hendelse som vil prege dem resten av livet, sa lensmann Arnold Nilsen til Folkebladet ett år etter ulykka.

Omfattende leteaksjon

Politiet fikk melding om at det hadde gått et ras i Trondalen på Senja den 26. mars 2013. Kort tid etter ble tre personer meldt savnet etter en snøskutertur i området, og samme kveld ble det bekreftet funn av en scooterhjelm på stedet.

En omfattende leteaksjon ble igangsatt, men måtte avblåses på grunn av dårlig vær.

Snøfallet hindret leting i over ei uke og det gikk nesten to uker før de omkomne ble funnet under opptil seks meter med snø, etter at mellom 15.000 og 20.000 tonn snø ble fjernet.

Norges Geotekniske Institutt (NGI) sin rapport fra skredulykken omtalte at leteaksjonen etter de tre omkomne var tidenes mest krevende aksjon etter et snøskred i Norge. 200 personer fra Forsvaret og 70 personer fra Røde Kors deltok i det massive søket. I tillegg deltok personell fra politiet og hundeførere med politihunder fra både Norge og Sverige.

200 meter bredt

Det var ingen vitner til skredulykka. Dermed er hendelsesforløpet uklart. Ifølge rapporten er det imidlertid antatt det ikke var de tre skuterførerne som utløste skredene, men at de var selvutløste.

«Skuterspor viser at førstemann har kjørt litt forbi ulykkesstedet i den trange delen av dalen, og deretter snudd og kjørt tilbake der ulykken skjedde. Der møtte han andremann på vei innover dalen og skuterne deres stod inntil hverandre da et omtrent 100 meter bredt snøskred begravde begge to», het det i rapporten.

Det antas at tredjemann var bakerst i følget, og at han parkerte skuteren sin i enden av skredet som tok kameratene, og at han løp 90 meter gjennom skredmassene frem til en stor stein i andre enden av skredet. Der tok han av seg hjelmen og ringte etter hjelp mens han lette etter de andre.

«Da kom et nytt og større skred som anslagsvis var 200 meter bredt og begravde alle sammen og alle skuterne».

Snø: Rasområdet i Tromdalen hvor store mengder snø måtte flyttes i arbeidet med å finne de omkomne. Foto: EIRIK DAHL
Leteaksjon: Leteaksjonen i forbindelse med rasulykka var tidenes mest krevende etter et snøskred. Foto: forsvaret