Det er Hurtigruten som står bak de to helt nye cruiseprosjektene «The Gems og Northern Norway» og «Natural Treasures of Northern Norway». Hurtigruteskipet «Nordstjernen» er nå på en rundtur med utenlandske turister i nord. Skipet vil gå totalt fem slike turer, og den første startet sist søndag ut fra Tromsø. Om bord i båten er det to hurtigrute-ansatte som har regien og ansvaret for det som skjer under den ukelange cruiseturen - Peter Jensen og Ralf Westphal.

Cruisestart fra Tromsø

– Vi startet ut fra Tromsø sist søndag. Derfra har vi vært innom Narvik, før turen gikk videre til Hellemobotn, Tranøya på Hammarøy, Reinøy i Lofoten, Svolvær, Storkmarknes før vi fredag formiddag ankret opp utenfor Hamn i Senja. På søndag er vi så tilbake igjen i Tromsø, sier Peter Jensen.

Han forteller at turistene har sine lugarer i det gamle, erverdige hurtigskipet som er fredet av Riksantikvaren.

– Turistene har sine egne lugarer, og trakteres med frokost, lunch og middag, mens vi kjører rundt fra sted til sted. Vi har fått bare rosende ord fra de som er med, og så har jo da også været vært bra. Spesielt i Svolvær og nå i Hamn i Senja viser jo Nord-Norge seg fra sin beste side.

Jensen forteller at det denne gangen skal gjennomføres totalt fem cruiseturer, og at den siste avsluttes 4. mai.

58 med på første turen

I går ble de 58 turistene som er med på denne første rundturen fraktet opp til Hamn i Senja, som sto klar med to forskjellige utflukter til turistene.

Der forteller hotellsjef Heidi Munkvold at bedriften har inngått et samarbeid med Hurtigruten, der de stiller med to aktivitetspakker til turistene som kommer i land.

– Det ene tilbudet er en sightseeing langs Nasjonal Turistveg, der turistene kan få se attraksjoner som Magesuget og Tungeneset, og det blir også en tur ut til Bøvær der vi har en vaffel-buffet på stranda der. Det må jo bli en flott opplevelse, med vinter og likevel sol, og en aning av påskestemning. Det andre tilbudet er en tur inn til Vesterfjell, der turistene får være med på hundekjøring.

Heidi forteller at dette er en del av tilbudene turistene får på sin rundttur i nord med «Nordstjernen».

– Vi har jobbet veldig lenge for å komme inn på dette markedet, og er svært glade for at vi nå har fått et innpass her. Nå håper vi på å ha fått en fot innenfor, og at dette cruiseprosjektet vil bli videreført.

- Som en annen planet

Etter at turistene var kommet på kaia i Hamn, tok Folkebladet en prat med Matthew Healy fra London.

– Jeg er nesten målløs. For meg er dette litt uvirkelig, nesten som å komme til en annen planet, sa Matthew mens han kikket seg rundt i Hamn.

– For meg som kommer fra London er dette så langt borte fra min hverdag som det går an å komme. Jeg er virkelig imponert over det jeg har sett, sier engelskmannen, som også har lyst til å komme tilbake til Nord-Norge når snøen er borte.

FØRSTE INNRYKK PÅ FREDAG: Hotellsjef Heidi Munkvold tok på fredag i mot det første innrykket av utenlandske turister til Hamn i Senja. Foto: Stein Wilhelmsen
KOMMER TILBAKE: En mektig imponert Matthew Healy fortalte at han kommer tilbake for å se mer av Norge når sommeren er her. Foto: Stein Wilhelmsen
KLAR FOR LANDTUR: Turistene blir her fraktet fra «Nordstjernen» og på land i Hamn. Foto: Stein Wilhelmsen