Det viser anbudene som nå er kommet inn på prosjektet.

PEAB Bjørn Bygg har levert det billigste anbudet med en pris på 51,6 millioner kroner. Dernest følger Aktør som bygger med et anbud på 52,8 millioner kroner og NCC med 61,2 millioner kroner. Alle prisene er inkludert merverdiavgift.

- Anbudene som nå er kommet inn viser at prosjektet vil trenge en tilleggsfinansiering på i alle fall 15 millioner kroner. Tallet er foreløpig ikke kvalitetssikret og jeg må ta et forbehold om det. Det betyr at vi vil legge saka fram til fornyet politisk behandling, sier teknisk sjef Geir Fredriksen.

- Overrasket

Den betydelige kostnadssprekken har ifølge Fredriksen kommet som en overraskelse.

- Ja, vi er overrasket over at differansen er blitt så stor, sier Fredriksen og viser til at da prosjektet første gang var ute på anbud våren 2017, var prisen en helt annen; 39 millioner kroner inkludert moms. Denne anbudskonkurransen måtte kommunen avlyse, fordi det kom krav fra Arbeidstilsynet underveis som gjorde at prosjektet måtte omarbeides og nye anbudskriterier utformes.

Markedsmessige forhold

Alt dette kan ha påvirket prisen, men de fysiske endringene er likevel ikke så stor at det forklarer alt. Vi tror en vesentlig del også skyldes markedsmessige forhold for entreprenørene. At vi har bare tre anbydere kan tyde på at entreprenørene generelt har nok å gjøre i markedet, sier Geir Fredriksen.

- Kan kostnadssprekken bli en utfordring for å greie å realisere prosjektet?

- Det vil jeg ikke kommentere. Vårt utgangspunkt er at dette krever politisk behandling. Vi skal legge fram en sak for politikerne hvor vi utreder alle konsekvenser, sier Fredriksen.

- Det vi i ettertid kan ta kritikk på er at vi ikke allerede under budsjettbehandlingen i fjor høst tok høyde for at prosjektet kunne bli dyrere, jevnfør forrige anbudsrunde, sier han.