Folkebladet har fått innsyn i et arbeidsnotat som kommunens næringsutvikler, Christian B. Ekeland, har laget.

Tidlig i prosessen

Ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) bekrefter at de ønsker en utredning, men at det er tidlig i prosessen.

– Ja, foreløpig er dette bare et egg vi har lagt i bolle. Vi er ikke kommet lenger enn at vi ruger på egget, forklarer Halvorsen til Folkebladet.

– Tanken er god, men om det lar seg realisere i Lavangen gjenstår å se. I en slik sak er det mange brikker som må falle på plass. Vi vet at Alta kommune har gjort det samme. Men vi er helt avhengig av å få en avtale med Bufetat for å komme i gang. Vi jobber med å utarbeidet et konsept før vi tar kontakt med dem. Vi må også sjekke opp at vi ikke kommer i konkurranse med institusjoner i nabokommunene. Vi tenker ikke å gå noen i næringa med disse planene, sier Halvorsen.

Flere arbeidsplasser

Halvorsen forteller at det ligger til rette i Lavangen fordi de har fått ledig boligmasse som var tiltenkt flyktninger.

– Vi har flyktningboligene, og flere flyktninger har flyttet fra Lavangen. Vi har også fått beskjed om at småkommunene ikke får tildelt flyktninger fremover. Vi kan ikke la disse boligene stå tomme. Da må vi tenke nytt. Men dette er først og fremst et tilbud til de som trenger det. I kjølvannet kan det selvfølgelig bli flere arbeidsplasser i kommunen, sier han.

Må ha avtale med Bufetat

I de foreløpige planene kommer det fram at det kan bli et tilbud til seks ungdommer. Det kan bli tatt i bruk en større bygning eller to eneboliger. Tilgang på kvalifisert personell blir trukket fram som en risikofaktor. I den sammenheng nevnes medleverturnus som en løsning, at ansatte bor på institusjonen i sammen med ungdommene når de er på jobb.

Det antydes at avhengig av ressurstilgangen kan det ta 2–4 måneder å lage en utredning eller et forprosjekt. Men en forutsetning er her en avtale med Bufetat om kjøp av institusjonsplasser. Ifølge rådmann Erling Hanssen var saken opp til diskusjon i formannskapet mandag, men ble ikke realitetsbehandlet. Politikerne ønsker først å få flere avklaringer på bordet.