Dette bekrefter rektor ved skolen, Stein Erik Svendsen til Folkebladet.

– Før helga ble det oppdaget et skadsdyr i veggen på flere av rommene på internatet ved Finnfjordbotn, så det vi gjør nå er å stenge internatet så vi får tak på situasjonen, sier Svendsen.

Stengt

I morgen, tirsdag stenges internatet og elevene som bor der må dermed finne seg et annet sted å sove.

– Vi kommer til å holde stengt til over påske. Det vi vet nå er at det er funnet skadedyr på flere rom, men jeg har ikke full oversikt på hvor mange rom dette gjelder, men alle elever og andre som oppholder seg her har fått beskjed om det som skjer, sier Svendsen

– Hvordan har elevene reagert på funnet?

– Noen elever tar det med fatning, mens andre er urolige. Slik er det alltid. Men det er klart at flere synes det er litt ekkelt.

Skadedyr

– Hvilket skadedyr er det snakk om?

– Jeg vet ikke hvilket det er, men vi har fått beskjed om at det skal dreie seg om en bille. Den skal ikke være skadelig for folk på noen måte, men den er like fult definert som et skadedyr. Nå tar vi grep for å få kontroll over situasjonen, avslutter rektoren.

Etter det Folkebladet kjenner til skal det dreie seg om brun pelsbille. Elevene som bor på internatet skal ha fått et skriv med seg hjem med informasjon forrige uke.

"Majorstu-billen"

Ifølge Folkehelseinstituttet ble brun pelsbille først oppdaget i et studenthjem på Majorstuen i Oslo i 1983. Derfor omtales dyret også som  «Majorstu-billen.

Billen stammer opprinnelig fra Afrika.

–  Forholdene innendørs i Nord-Europa likner deres opprinnelige levested. Innendørsklimaet er varmt og tørt, og næring finner larvene i støv, som i stor grad består av hår, hudavfall og matsmuler, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Instituttet påpeker at å forebygge spredning av billen kan være en utfordrende oppgave.

– Billene kan komme flygende inn fra naboer, eller man kan få den med seg i bagasjen. Sikkert er det at godt renhold vil forhindre at de blir tallrike. Dette inkluderer støvsuging eller feiing på vanskelig tilgjengelige steder under komfyr og kjøleskap, i bunn av klesskap og skuffer, langsmed lister, under senger, bokhyller, gulvtepper, bak skap og skuffer med mer. Matspising på soverom kombinert med dårlig renhold øker risikoen.

Rektor ved Senja videregående skole, Stein Erik Svendsen sier de nå tar kontroll over situasjonen og stenger internatet til over påske. Foto: Linda Juanette Lande