– På drifta endte vi med et overskudd på sju millioner kroner, noe som slettes ikke er verst. I tillegg hadde vi et overskudd på to millioner kroner på VAR-sida (vann, avløp og renovasjon), opplyser ordfører Roar Åge Jakobsen i Berg kommune.

Tallenes tale for fjoråret i Berg er så ferske at ordføreren ikke har fått tid til å sette seg inn i hva som ligger bak overskuddene. Økonomisjef Heidi Martinsen opplyser imidlertid at det er mange av de samme faktorene gjelder for Berg som andre kommuner som har meldt om overskudd den siste tida.

– Vi hadde større inntekter både på skatt og på ramma, samt større inntekter på tjenester for integrering og det som har med flyktninger å gjøre. Det er i hovedsak disse tingene som ligger bak overskuddet. Når det gjelder overskuddet på VAR-sida handler det om merinntekter på brukerbetalinger, sier Martinsen.

– Veldig behagelig

For berg kommune sin del er det lenge siden regnskapene har vist negative resultater. Ordføreren opplyser at kommunen har levert overskudd samtlige år de siste to kommunestyreperiodene. Resultatet for 2017 skiller seg imidlertid ut.

– Det er en bra høydare som vi er godt fornøyde med, smiler jakobsen.

– Hva gjør dere med overskuddet?

– Det er ikke bestemt ennå, men det vil bli lagt frem forslag om å sette det av på disposisjonsfond — det er veldig greit å ha penger i reserve, for å si det sånn, sier Jakobsen.

Mulig gave til folket

På VAR-siden stiller det seg litt annerledes som en følge av at dette er et område en kommune i utgangspunktet ikke skal ha overskudd på.

– VAR skal gå i null, men siden vi har hatt underskudd på den sida vil overskuddet bli brukt til å dekke dette, sier Jakobsen.

Om det blir nødvendig å justere på brukerbetalinga på VAR-sida er ennå ikke avgjort, men ordføreren opplyser at dette er noe de må se på.

– Om det blir en reduksjon på avgiftene kan jeg ikke si noe om nå. Først må vi se på hvordan det ser ut regnskapsmessig og budsjettmessig, og ut ifra det avgjøre om det må tas grep for å komme i null.

VAR: Også på VAR-sida (vann, avløp og renovasjon) gikk Berg kommune med overskudd. Foto: Privat