- Det har vært helt eventyrlig fiske, sier de to brødrene fra Lindesnes.

Torsdag kom de inn til Nergård i Senjahopen med fullastet båt. På sitt andre sjøvær med sjarken «Sjøsprøyt» kunne de levere 12.000 kilo torsk i rund vekt. Dermed var de også ferdig med kvota. Fisken hadde de fanget på garn i Grimsbakken, der fisket akkurat nå foregår for garn- og juksaflåten.

- Vi har kun gruppekvote på «Sjøsprøyt». På grunn av at vi kom seint i gang med fisket, gikk vi glipp av overreguleringa som gjaldt først på sesongen. Dermed ble kvota vår redusert fra 24 tonn til 18 tonn rund torsk, sier Jarle Fjeldsgår.

- Men vi klager ikke. Vi har god fortjeneste allikevel, sier brødrene.

De anslår at kvota på 18 tonn rund gir dem en inntekt på rundt 300.000 kroner. Det gir en snittpris per kilo på 25 kroner.

Nordpå siden 1990

Brødrene startet å ro fiske nordpå i 1990, og da med Lofoten som base. De siste tre årene har de imidlertid hatt stasjon i Senjahopen, hvor de har levert til Nergård.

Nå skal det legges til at sesongen ikke har vært kort for Lindesnes-brødrene. Før de startet å ta kvota på «Sjøsprøyt», var de nemlig hyrt inn som mannskap på «Alisa», en 35 foting som Roger Johan og Olav Grande eier sammen med Nergård, og som har fartøykvote. Det var også grunnen til at de kom seint i gang på egen båt.

- Gøyal tur

Jarle og Edward Fjeldskår synes ikke det er avskrekkende å måtte gå den lange leia fra Lindesnes, så langt sør i Norge du kan komme, og til Senjahopen.

– Med to mann om bord bruker vi omlag fem dager på turen. Det er bare gøy. Og det er artig å delta i skreifisket her nordpå. Sørpå fisker vi makrell, og også torsk og sei, men langt fra de samme mengdene som her.

Konstituert daglig leder ved Nergård i Senjahopen, Oddgeir Simonsen, synes det er artig at «Sjøsprøyt»-mannskapet kommer tilbake år etter år.

- Jeg tror forklaringen er at vi har ei god havn. Selv prøver vi å legge til rette for alle som kommer hit, så godt vi kan, sier Simonsen.

- Mye pris-uro

Simonsen er ikke helt fornøyd med sesongen.

- Vi skulle gjerne hatt mer fisk inn over kaikanten, men det har vært hard konkurranse om råstoffet og mye uro rundt prisene. Vi har prøvd å være med i konkurransen, så langt vi har sett det forsvarlig. Men ett sted går grensen. Ingen skal skyte på oss for at vi har presset prisene i vinter, sier Oddgeir Simonsen.

Brødrene Jarle og Edward Fjeldsgår hadde «Sjøsprøyt» full av torsk da de kom opp til Nergård torsdag. De 12 tonnene var tatt på garn på Grimsbakken. Foto: Vidar Bjørkli
«Sjøsprøyt» av Lindesnes leverer til Nergård i Senjahopen. Bak ligger «Rundskjær» av Lysnes som kom opp med ca. 3.500 kilo torsk, tatt på 16 stamper line. Foto: Vidar Bjørkli
Nergård i Senjahopen skulle gjerne ha ønsket mer fisk inn over sløyelinja i vinter, men har ikke sett det forsvarlig å delta i den spissede priskonkurransen. Foto: Vidar Bjørkli