– Generelt er det lite å gjøre med private vannforsyninger der kilden fryser bort, og det er under disse vilkårene at man får prøvd hvor robuste slike vannforsyninger er, sier teknisk sjef i Lenvik kommune, Geir Fredriksen.

Han viser til frosten som har ridd Midt-Troms i lang tid, og som har gitt mange trøbbel med vannforsyninga.

– Jeg regner med at ønsket om å få offentlig vannforsyning øker etter en sånn frostvinter som dette.

I den sammenheng opplyser den tekniske sjefen til at Lenvik kommune er igang med å revidere hovedplanen for den offentlige vannforsyninga.

– Men dette kommer nok til å gli inn i Senja kommune, mener han.

Vannet til skole frøs

Fredriksen bekrefter for øvrig at kommunen sjøl har vært nødt til å bruke ekstra ressurser på sitt nett i forbindelse med den langvarige frostperioden, blant annet denne uka da vannet var frosset i en inntakskum til Finnsnes barneskole. Fredriksen opplyser også at kommunen brukte mye kapasitet i forrige uke på å holde hovedledninga i Sandviklia åpen.

– Når det gjelder de som har privat vannforsyning, får vi jo ikke inn alt av henvendelser til oss. Når vi får det prøver vi i samarbeid med rørleggere å hjelpe folk med foreløpige ordninger slik at de får vann til husene sine. Vi har også bistått større forbrukere med vann, sier Fredriksen, og viser i den anledning til hvordan brannvesenet kjører vann til bonden på Fagerfjell.

Sjelden mellom hver gang

Men igjen er det ikke alle vannkniper som lar seg løse.

– Er det en ekstraordinær situasjon vi har nå?

– Nå har vi heldigvis litt snø som gir en positiv effekt, så situasjonen kunne vært betydelig verre uten denne. Likevel er det lenge mellom hver gang vi har en så vedvarende lang periode med frost som vi har hatt — i nær tre måneder nå. Fra mitt ståsted vil jeg derfor si at det er ganske ekstraordinært, sier Fredriksen.

Han mener at dagens situasjon er tilnærmet lik den som var i 2010.

– Den gang var det barfrost til ut i januar så vidt jeg husker.