Svendsen har vært områdesjef i Bardu og Salangen HV-område i HV-16 i snart seks år. I år var hans område deltaker på øvelse Åsgard, som var samordnet og integrert med Hærens øvelse Joint Reindeer sist uke. Her øvde HV-16 på offensive og defensive operasjoner under vinterforhold sammen med Brigade Nord og andre allierte styrker.

– Jeg må innrømme at jeg ikke var skikkelig restituert da jeg tok på meg HV-uniformen bare fire dager etter jeg kom hjem fra Pyeongchang. Jeg er fortsatt litt døgnvill, samtidig som jeg har klart å bli litt småsyk. Men etter et par dager ut i øvelsen er formen bedre, sa Svendsen da Folkebladet snakket med han under øvelsen.

– Når jeg møter soldatene mine igjen og ser den motivasjonen og gløden de har, så er det ingen problem å selv bli motivert og da er øvelse kun artig.

Stor opplevelse

Det var første gang Svendsen deltok i et OL. Det var en stor opplevelse for han.

– Man klarer ikke underveis i OL å ta inn over seg hva man egentlig er med på, fordi fokus hele tiden er neste dag, neste konkurranse og hvordan man kan gjøre sitt aller beste for løperne. Først et par dager etter jeg kom hjem, så begynte det å sige inn hva jeg hadde vært med på.

Jobben som områdesjef i Heimevernet har gitt kaptein Arne Markus Svendsen verdifull erfaring å takle presset som skismører for langrennslandslaget. Å smøre ski for løperne på det norske landslaget er ingen spøk. Langrenn er nasjonalsporten i Norge og utøverne er Norges yndlinger. Feil skismurning under skiene kan ofte være forskjellen på gull eller fiasko.

Svendsen har militær bakgrunn fra befalsskolen for infanteriet, jobbet på Skjold i to år, har vært innom Forsvarets narkotikagruppe Nord, tillitsvalgt for Norges Offisersforbund, samt kvalifiseringskurs for Krigsskolen.

Utfordrende

Etter hvert tok han utdanning i politiet og har nå en sivil jobb som politioverbetjent i Målselv-regionen. For seks år siden så han en annonse om ledig stilling som områdesjef.

– Jeg valgte å søke. Normalt har vi i politiet fritak for tjeneste i Heimevernet. Men siden stillingen min er litt spesiell, fordi jeg jobber med forebyggende arbeid, så er jeg ikke i full turnus. Dermed søkte jeg og fikk lov av politimesteren til å ta stillingen i Heimevernet, forklarer Markussen, som ikke hadde noe erfaring med Heimevernet fra før.

– Stillingen som områdesjef virket utfordrende, samtidig som jeg ikke ønsket at den militære erfaringen skulle forvitre. Dessuten trives jeg i uniform. Jeg kjente ikke mye til HV fra før, men har i ettertid skjønt at organisasjonen er mye mer profesjonell enn det jeg trodde på forhånd.

Kompetansen i HV

Svendsen regnet nesten med at han skulle bli møtt med en gjeng av umotiverte soldater.

– Slik var det ikke og i løpet av seks år mener jeg at vi har bygd opp en operativ avdeling som er stand til å løse oppdragene vi får fra sjef HV-16. Nå trener vi hvert år. Det gjør mye med et HV-område. Jeg føler meg utrolig privilegert som får være i HV og jobbe som områdesjef. I HV er det så utrolig mye livserfaring og sivil kompetanse, at det gir en effekt ingen andre militære avdelinger kan måle seg med.

Han roser både mannskap og befal i egen organisasjon.

– Jeg har sagt til folkene i området mitt at vi kan ta uansett oppdrag. Bygge hus, reparere biler med mer, i tillegg til militære oppdrag. Det er fordi vi har vår sivile kompetanse og er selvhjulpen. Det er samtidig mye av egenarten til Heimevernet; voksne folk med enorm kompetanse, sier Svendsen.

Smører og områdesjef

Som tidligere aktiv skiløper og etter hvert smører på klubb-, krets- og regionsnivå, ble fristelsen stor da han fant ut at det var ledig jobb som skismører for landslaget. Nå har han smurt ski for landslagsløpere som Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth og Ingvild Flugstad Østberg i snart fire år.

Ikke mye tid å hvile

Han er i permisjon fra jobben i politiet og har kontrakt med skiforbundet ut sesongen, men antyder at det er en liten mulighet for at han fortsetter.

– Nå jobber jeg med enkeltindivider som hele tiden vil være best i verden. For å få dette til, så trenger vi en sterk og solid organisasjon i ryggen. Akkurat dette med at hver enkelt gjør sin lille ting, så blir helheten bra, tar jeg med tilbake i jobben som områdesjef. Samtidig er erfaringen som områdesjef gull verd, med at man har lært seg til å være robust og ikke bli rammet av frykt om man er stresset eller ting ikke går bra.

Selv om øvelsen snart var over da Folkebladet snakket med han, ble det ikke mye tid til hvile for skismøreren.

Han reiste allerede torsdag morgen til Holmenkollen for å være med er på tre- og fem-mila til helgen. Så skal han være hjemme et par dager før han reiser til Falun for å avslutte sesongen der.