Kommunelovens paragraf 77.2 sier noe om hvem som kan sitte i en kommunes kontrollutvalg. Her presiseres det at blant annet ordfører, varaordfører, formannskapsmedlemmer og kommuneansatte ikke er valgbare til slike verv. Katrine Boel Gregussen (SV), som i 2015 ble valgt til Lenvik kommunestyres representant i kontrollutvalget, konfronteres nå — med bakgrunn i kommunelovens bestemmelser — med om hun har anledning til å sitte i kontrollutvalget. Dette fordi hun er ansatt i Lenvik kommune.

– Da jeg ble valgt inn i kommunestyret jobbet jeg ikke i Lenvik kommune, og da jeg fikk en liten stilling på vel 19 prosent ved en interkommunal avdeling i slutten av 2016 diskuterte jeg dette med både lederen av kontrollutvalget og ordføreren. Vi konkluderte med at det ikke var noen problem, sier Gregussen til Folkebladet.

Hun sier hun kunne skjønt at hun ikke kunne sittet i kontrollutvalget hvis hun satt i full stilling på en «normal» avdeling, altså en som ikke er interkommunal, eller hvis hun satt i en lederstilling, men poengterer at det er langt fra tilfelle.

– All den tid kontrollutvalget ikke har ført noe tilsyn eller kontroll der jeg har jobbet kan det ikke være noe problem. Hadde det skjedd hadde jeg selvfølgelig meldt meg inhabil, sier Gregussen.

– Må varsku ifra

Tilsynelatende er det imidlertid ikke så enkelt. Daglig leder av K-sekretariatet, Bjørn-Harald Asphaug Christensen, ønsker ikke å gå inn på forhold som gjelder kontrollutvalget i Lenvik eller Gregussens verv der, men forklarer lovverket på generelt grunnlag slik:

– I henhold til forskriften for kontrollutvalg kan man ikke være i kontrollutvalget hvis man har en stilling i kommunen, uavhengig av hvilken stilling det er og størrelsen på denne. Da er man ikke valgbar, sier Christensen.

– Enn om man får en stilling, men allerede er valgt inn i kontrollutvalget?

– Da må man varsku ifra til kommunen, og så må kommunestyret velge et nytt medlem, sier Christensen.

En avledningsmanøver

Gregussen synes imidlertid ikke det endrer på saken.

– Jeg mener at dette bare føyer seg inn i rekka av forsøk på avledningsmanøvre der fokuset skal tas bort fra det saken faktisk handler om. Først blir en journalist truet med anmeldelse, så går kommunen rettens vei for å få tak i dokumenter fra en tidligere ansatt og nå forsøkes det å sås tvil om mine roller, skriver Gregussen i en tekstmelding.

Saken hun viser til er den mye omtalte anskaffelsessaken i Lenvik der det er konstatert at kommunen har brutt anskaffelsesreglene og reglene for habilitet, og der kontrollutvalget har anbefalt at forholdet blir politianmeldt. Gregussen ble konfrontert med sin rolle i kontrollutvalget nylig etter et leserinnlegg hun hadde skrevet om nettopp denne saken.

– Jeg synes det er rart at min rolle i kontrollutvalget ikke har vært et problem det siste året, men at det nå — etter at jeg har uttalt meg i en omfattende sak, blir problematisk, poengterer Gregussen.

Hun viser for øvrig til at hun har sagt opp sin stilling i Lenvik etter å ha fått en ny jobb utenom kommunen.

– Så noe mer kan jeg ikke gjøre, avslutter hun.

Var ikke klar over det

Ordfører Geir-Inge Sivertsen sier at Gregussens skildring om at han ikke så noen problemer med forholdet ikke er helt riktig.

– Gregussen søkte permisjon fra alle sine verv, også i kontrollutvalget, i forbindelse med en studietur i 2016. Da sa jeg at jeg anså det som uproblematisk om hun før hun dro, og fortsatt hadde permisjon, jobbet i kommunen. Jeg har ikke visst, eller jeg har i hvert fall ikke reflektert over det, at hun fortsatt jobbet i kommunen etter at hun kom hjem og også tiltrådte kontrollutvalget igjen, sier Sivertsen.

Han stiller seg bak konklusjonen til Bjørn-Harald Asphaug Christensen om at man som kommunalt ansatt ikke kan sitte i kontrollutvalget.

– Hva nå?

– Jeg registrerer at det over en periode har vært en utfordring mellom de to rollene til Gregussen, men slik jeg forstår det har hun sagt opp sin stilling i kommunen. Derfor har jeg ikke tenkt å problematisere noe rundt dette, sier ordføreren.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med leder av kontrollutvalget, Roger Hanssen.

Versjon: Geir Inge Sivertsen gir en litt annen versjon av sin «velsignelse». Foto: Maria Holm Simonsen