I lang tid har det foregått hektisk byggeaktivitet på Lundhaugen på Finnsnes i forbindelse med at Kunnskapsparken Eiendom AS er i ferd med å føre opp et nærings- og leilighetsbygg. De fire første etasjene av råbygget er allerede på plass, og omlag i midten av mars skal hele bygget i alle sin prakt og åtte etasjer ha reist seg i høyden.

- Skal bli et av regionens viktigste hus - les saken her.

Kommersielt vellykket

– Etter fremdriftsplanen skal alt stå klart til senhøsten, opplyser prosjektleder for Byparken Finnsnes, Yngve B. Lyngh, til Folkebladet.

Som kjent skal Lundhaugen borettslag etableres med 36 leiligheter i de fire øverste etasjene. Status i dag er at det er kun få leiligheter som ikke er solgt.

– Det er solgt 32 av 36 leiligheter, opplyser Lyngh.

Næringsdelen, som skal holde hus i de fire nederste etasjene, har også «fått bein å gå på» i leiemarkedet. Totalt er nesten 80 prosent av arealene utleid.

– I det første planet skal Sparebank 1 Nord-Norge, Visit Senja og Studiesenteret inn. Banken og Studiesenteret skal også inn i andre plan. I tredje plan kommer Senja Næringshage og Sjømatsenter Senja inn, og i fjerde etasje har vi fått inn Salmar som leietaker, sier Lyngh.

Med få usolgte leiligheter igjen og høy utleiegrad kan utbyggerne puste lettet ut.

– Nå er det aller meste av risikoen tatt ut, og vi kan nok slå fast at prosjektet er vellykket kommersielt sett, sier styreleder i Kunnskapsparken Eiendom AS, Ole-Martin Lund Andreassen.

Nøyaktig hvor mye selskapet investerer i utbygginga vil han ikke ut med. Andreassen legger imidlertid ikke skjul på at det er en investering i flere hundre millioners-klassen.

– Så det er virkelig et stort løft for oss, sier Andreassen.

Blir som ett bygg

Mange tror kanskje at nybygget som er i ferd med å reise seg er et selvstendig bygg, helt frigjort fra nabobygget Kunnskapsparken. Det er imidlertid ikke tilfelle.

– Den nye næringsparken bygges sammen med Kunnskapsparken, og det er to byggetrinn som skal fremstå som sømløse. I to etasjer mellom de to byggene kommer det et fysisk bygg som kobler de sammen, sier Lyngh.

Dagens bakvegg i foajeen til Kunnskapsparken vil med det se ganske annerledes ut. Her skal det nemlig etableres en stor åpning med en bred trapp, hvor man med letthet kan vandre inn i næringsbygget — og vice versa.

– Byggene smeltes med det i hop fysisk, funksjonelt og også konseptmessig. Derfor har vi valgt å kalle det sammensmeltede bygget for Kunnskaps- og næringsparken Senja, sier Andreassen.

– Dere forsøkte ei stund på å få salg av Kunnskapsparken; hvordan stiller det seg nå?

– Det er ikke noe som ligger på bordet akkurat nå. Nå skal vi først ferdigstille det vi er igang med, og så får vi se på de eiermessige forholdene deretter, sier Andreassen.

Et løp i gangen

Kunnskapsparken Eiendom AS lanserte for noen år planene sine om å bygge ut en helt ny bydel på Lundneset, Byparken-prosjektet. Utbygginga av Kunnskapsparken var i sin tid en del av disse planene, og det samme er utbygginga av nærings- og leilighetsbygget.

– Vår ambisjon er fortsatt å realisere planen om å bygge hotell og mer bolig, men først skal vi ferdigstille næringsbygget, sier Andreassen.

Viktigste byrommet

Fra i dag å være et litt rotete parkeringsområde, skal området mellom Amfi-senteret og Lundhaugen bli et skikkelig bytorg.

Det planlagte torgrommet kommer som en følge av en avtale mellom Kunnskapsparken Eiendom AS og Amfi Bygg Finnsnes AS. De to partene, som begge for øyeblikket er igang med hvert sitt utbyggingsprosjekt i området, har også fått sitt forslag til en felles utomhusplan behandlet og godkjent av Lenvik kommune.

Det er Ole-Martin Lund Andreassen, styreleder i Kunnskapsparken Eiendom AS, svært fornøyd med.

– Det sentrale elementet i den felles planen er at dette området skal ses på som én enhet, selv om det eies av to ulike aktører. Sammen har vi kommet frem til en felles løsning for torg, felles intern kommunikasjon mellom de to prosjektene og en felles atkomst til respektive varemottak. Avtalen fastsetter også hvor det skal være grøntområder, sykkelparkering, hvor biler skal kjøre, hvordan byggene skal henvende seg ut til bytorget og litt om fasadene til byggene. For å si det sånn så ligger alt til rette for at dette kan utvikles til noe veldig bra — dette kan fort blir det viktigste byrommet på Finnsnes, mener Andreassen.

Et knutepunkt

Styrelederen viser til hvordan bytorget blir plassert midt i et område, som fra før er et tyngdepunkt innen både handel og kunnskap, et tyngdepunkt som Andreassen mener forsterkes nå som Amfi Bygg Finnsnes AS skal bygge ut kjøpesenteret, samt at Kunnskapsparken Eiendom AS bygger ut sitt næringsbygg.

– I tillegg er dette området også knutepunkt nummer én i byen når det gjelder kollektivtrafikk, så med det blir dette et veldig forsterket midtpunkt i sentrum, sier Andreassen.

Kunnskapsparken Eiendom AS og Amfi Bygg Finnsnes AS har hyret inn en felles landskapsarktitekt til å utarbeide en detaljplan for utomhusområdet. Etter planen skal forslaget fra landskapsarkitekten ligge klart om 14 dager.

Ros til Lenvik kommune

Som Folkebladet tidligere har omtalt har ikke situasjonen alltid vært like rosenrød mellom de to partene som nå. For noen år siden var det uenighet som rådet om hvordan området mellom Kunnskapsparken og kjøpesenteret skulle utvikles slik at begges interesser var ivaretatt.

– Hvordan har det vært for to parter med to ulike prosjekter å bli enige om en avtale som denne?

– Jeg kan si med en gang at det er sånn at vi er ulike eiere med ulike kommersielle interesser bak denne planen, og jeg må gi ros til kommunen for å ha inntatt en konstruktiv oppmannsrolle — for å si det sånn. Kommunen har initiert til møter og gitt både «pisk og gulrot» for at vi skulle komme frem til omforente løsninger.

Han understreker at de i begge selskapene er svært fornøyde med avtalen.

– Vi er veldig tilfreds med avtalen som er kommet på plass for en felles utvikling av dette torget, og som sikrer ei løsning med bymessige kvaliteter både for bytorget og området rundt.

solgt: 32 av 36 leiligheter er solgt, opplyser prosjektleder Yngve B. Lyngh. Foto: Stian André Lund Foto: Stian Andre Lund