Tirsdag i forrige uke kunne de to dra opp garna i Klakkan og avslutte skreisesongen for i år.

– Det gikk så det suste. Alt klaffet 110 prosent. Jevnt, fint fiske hele tida. Og så det fantastiske været! Jeg har aldri opplevd maken. Det har vært forhold man bare kunne drømme om, sier skipper Stig Høybakken på MS «Elise Kristin».

I fjor var han og Simonsen ferdig med kvota rundt 15. mars. At det har gått raskere i år, betyr sparte driftsutgifter, blant annet til olje. Fra før har de kort vei til feltet fra Senjahopen, der de leverer ved Aksel Hansen AS.

Høybakken sier seg fornøyd med prisen de har fått for torsken i vinter.

– Alle vil vel ha mer, men vi må si at vi er fornøyd. Vi har ligget på rundt 24 kroner. Både for oss og kjøperne er det bedre med en god, stabil pris i stedet for høye topper som gjør vi at risikerer krakk i neste omgang.

– Hva regner du med at dere havner på i vinterlott?

– Rundt 500.000-600.000 kroner. Det kan høres mye ut på vel én måned, men så skal man huske at det er dette vi skal leve av resten av året.

For Høybakken og Simonsen blir det nå rognkjeksfiske utover våren, før blåkveita står for tur til sommeren.

Tok kvota på tre uker

Også for skipper Hans Henriksen i Botnhamn, som driver 50-fotingen «Leif Helge» med et mannskap på fire, gikk det fort å ta kvota.

– Det gikk steike fort. Fra vi satte torskegarn i havet gikk det tre uker til vi hadde fisket opp kvota på 276 tonn. En kombinasjon av godt vær, god lasteromskapasitet og flinke folk gjorde dette mulig. Vi avsluttet på «Leif Helge» 15. februar, sier Henriksen.

Nå er han og mannskapet i gang med å ta kvota på båt nummer to, «Senjahav», tilhørende Peter Paulsen, som de samarbeider med. Denne kvota utgjør 138 tonn, og her er de halvferdig.

– Har det vært en drømmesesong?

– Værmessig er det bare solsenga på bakken som har manglet. Men økonomisk er det en nedgang. Vi fikk 16 prosent reduksjon i kvota i år. Prisene har ikke greid å kompensere, og det er ikke positivt. Vi håper likevel å havne på en lott på rundt 700.000 kroner, og det må vi si er bra på to måneder, sier Hans Henriksen.

– Kjempetrøkk

For fiskebrukene har det vært travle tider med å ta unna de enorme fiskemengdene som har kommet i land.

– På ett tidspunkt i februar var det kjempetrøkk. Vi fikk i land 50-60 tonn for dag, og det er mye for en liten bedrift. Når landingene blir så konsentrert er det med nød og neppe man klarer å ta unna. Nå har det imidlertid roet seg. Flere båter er ferdig med kvota, og det er litt stur i fisket på grunn av loddeinnsig, sier daglig leder Egil Johansen ved Nord Senja Fisk i Botnhamn.

– Har sesongen vært grei markedsmessig?

– Njaa, kvotene har gått ned og det har ført til skjerpet konkurranse om råstoffet. Jeg skulle ønsket en høyere margin, sier Johansen.

Hos Brødr. Karlsen på Husøy kan bryggeformann Petter Martin Wilsgård fortelle om landinger på opptil 115 tonn per dag på det mest hektiske.

– De siste dagene har det imidlertid vært fryktelig stille. Lodda har gjort fisken tuillat, og vanskelig å fange for garnflåten. Vi håper det retter seg. I mellomtida får vi en del brukbare fangster fra snurrevadbåtene «Segla» og «Halvardson», sier Wilsgård.

FISK I HVER EI MASKE: Klisjéen «fisk i hver en maske» har virkelig fått ny betydning etter vinterens garnfiske i Klakkan. På det meste har fiskerne kunnet hale inn 5.000 kilo på ei lenke garn(!). Foto: Senja og skreifisket/Facebook Foto: Senja og skreifisket/Facebook