Underskriftskampanjen «Krav om politietterforskning av Lenvik kommuneadministrasjon og politikere som har medvirket i beslutninger» ble sparket igang på nettsiden Underskrift.no onsdag denne uka. Fredag ettermiddag rommer kampanjen tilsynelatende nesten 300 underskrifter.

Det er initiativtaker Bjørn Dahlberg fra Rossfjordstraumen glad for.

– Det er veldig gledelig at det er så mange som synes at noe må gjøres. Man prater jo med folk rundt seg, og alle prater om disse tingene som det aldri blir gjort noe med. Det var også grunnen til at jeg sammen med to-tre andre fant ut at vi vil prøve å sikre at noe nå skjer, sier Dahlberg til Folkebladet.

Større gjennomslagskraft

Bakgrunnen til initiativet er blant annet KomRev Nords gransking av en helseanskaffelse, hvor det ble konstatert brudd på både anskaffelsesreglene og reglene for habilitet. Dahlberg peker også på at det i lang tid har vært snakk om en ukultur på rådhuset.

– Meninga bak underskriftskampanjen er å få en slutt på et system der man gjemmer seg bak egne belsutninger, og ikke finner noenting galt når man skal utrede sine egne saker. I anskaffelsessaken har jo KomRev Nord vurdert saken som så alvorlig at den bør politianmeldes, sier Dahlberg.

Han og flere med han er igang med å utforme selve politianmeldelsen. Håpet er at denne skal være klar til å leveres inn over helga.

– Vi kommer blant annet å sende den til Økokrim, politimesteren i Tromsø og justisdepartementet, opplyser Dahlberg.

– Hvor stor gjennomslagskraft har en slik politianmeldelse basert på en underskriftskampanje?

– Når det leveres en politianmeldelse er politiet pålagt å gjøre undersøkelser og starte opp etterforskning dersom det er mistanke om lovbrudd — det gjelder alle saker i samfunnet.

Dahlberg mener også at gjennomslagskrafta øker jo flere som stiller seg bak underskriftkampanjen.

Vil ha en opprydding

Med bakgrunn KomRev Nord har gjort i anskaffelsessaken anbefaler kontrollutvalget i Lenvik en politianmeldelse. 8. mars skal kommunestyret i Lenvik ta stilling til spørsmålet om anmeldelse.

Dahlberg stiller seg imidlertid nokså likegyldig til hva politikerne foretar seg.

– De må bare gjøre hva de vil. Nå skal vi — folket — sikre seg at at det skjer noe, at det blir gjort undersøkelser i saken av juridisk kompetent personell som kan avgjøre om det har skjedd noe kriminelt, sier Dahlberg.

Han understreker at det han og folket vil ha er en opprydding.

På spørsmål om hva han tenker om underskriftsaksjonen, svarer Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen dette i en tekstmelding:

– Kontrollutvalgets rapport behandles av kommunestyret på ordinær måte. Rapporten er grundig utført og taler for seg. Har ingen kommentarer for øvrig.

OPPRYDDING: Bjørn Dahlberg sier at det folk er ute etter er en opprydding. Foto: Privat