6. februar rykket brannvesenet i Bardu ut etter melding om røykutvikling fra miljøstasjonen i Elvegata. Røyken viste seg å stamme fra en container med resteavfall. Så kom meldingen om at varm aske kunne være en mulig årsak til brannen.

– Vi har faktisk vært borti dette før, i fjor var det kanskje tre tilfeller av det samme. Når det kommer til håndtering av aske fra vedovn, bruk sunn fornuft for å hindre en slik brann i fremtiden, sier Sindre Dahle, fagleder vann, avløp og renovasjon i Bardu kommune til Folkebladet.

Alvorlig

Slike branntilfeller er alvorlig og Dahle håper derfor folk blir oppmerksomme på hvordan en aske kan føre til brann.

– Asken holder seg varm lengre enn det man tror. Med tanke på brann container, så er det alvorlig i forhold til at asken kan ligge å ulme. Når noen åpner luken kan det ta fatt og starte brann. Så folk må tenke seg om når de håndterer aske, sier Dahle.

Kommunen la ut tips for håndtering av aske fra vedovn på sin Facebookside, men sier de har fått lite respons på innlegget.

– Selv om få har kommentert, så håper jeg folk har lest innlegget. Det er kanskje ikke slike saker som typisk blir lest, men det er interessant stoff. Hensikten vår er at jo mer man er klar over hva asken kan forårsake og hvordan man skal håndtere den, jo flere branner kan man forhindre, avslutter Dahle

RÅD: Sindre Dahle, fagleder vann, avløp og renovasjon i Bardu kommune henviser til hvordan en bør håndtere asken riktig. Arkivfoto: Folkebladet