Tre UNN-topper går på dagen

I et ekstraordinært styremøte fredag blde det bestemt at tre UNN-topper forlater på dagen.

TREKKER SEG Styreleder Jorhill Andreassen ved UNN.  Foto: iTromsø

TREKKER SEG Sykehusdirektør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge Tor Ingebrigtsen trekker seg. 

nyheter

UNN-sjef Tor Ingebrigtsen, styreleder Jorhill Andreassen og neststyreleder Erling Espeland går av på dagen, skriver iTromsø.

Dette bekrefter kommunikasjonssjef Hilde Pettersen overfor iTromsø etter et ekstraordinært styremøte fredag, som følge av trusselpåstandene mot Tor Ingebrigtsen.

Lukket

Selve møtet var lukket, unntatt offentlighet og foregikk over telefon.


Ingebrigtsen svarer på trussel-anklagene:

– Jeg har ikke fremsatt trusler mot Telle

Sykehusdirektør Tor Ingebrigtsen opprettholder standpunktet at han ikke hadde til hensikt å true styreleder Marianne Telle.

– Det kommer en pressemelding om kort tid, skriver Pettersen i en SMS til iTromsø.

Ingebrigtsens oppsigelse, etter elleve år i sjefsstolen, ble kjent via en pressemelding fra UNN tirsdag morgen. Samme dag sa han til iTromsø at den betente striden om å opprette en hjerteavdeling i Bodø, den såkalte PCI-saken, medvirket til beslutningen om å si opp.

Onsdag kveld publiserte nettstedet Dagens Medisin en artikkel hvor Ingebrigtsen ble navngitt som den som angivelig hadde framsatt trusler mot styrelederen i Helse Nord, Marianne Telle, over telefon i forkant av et styremøte hvor PCI var tema i desember i fjor.


Helse Nord-sjefen: Ingebrigtsen trakk seg på grunn av trusselsaken

Helse Nord-sjef Lars Vorland bekrefter ovenfor iTromsø at truslene Tor Ingebrigtsen skal ha rettet mot styreleder Marianne Telle var utløsende årsak til at han nå trekker seg som UNN-sjef, melder an.no.

Artikkelen var først basert på anonyme kilder, men Telle sto senere fram og bekreftet opplysningene. Til iTromsø sier Telle at Ingebrigtsen blant annet hadde sagt at hun ville bli «knust» dersom styret vedtok å opprette et PCI-senter i Bodø.

Ville ikke anmelde

Partene møttes en drøy uke etter telefonsamtalen, hvorpå Telle besluttet å ikke politianmelde hendelsen. Hun sier Ingebrigtsen beklaget utsagnene og lovet at truslene ikke skulle iverksettes. De ble også enige om å ikke forfølge saken eksternt, altså ikke navngi Ingebrigtsen offentlig.


Trussel-saken:

Avviser å ha brutt avtale med Ingebrigtsen

Helse Nord-styrelederen sier hun ikke hadde noe annet valg enn stå fram offentlig om det hun oppfattet som trusler fra Tor Ingebrigtsen.

Torsdag morgen sa Ingebrigtsen til Nordlys at Telle hadde brutt konfindensialtetsavtalen. Overfor iTromsø nekter hun for dette, og sier hun var tvunget til å stå fram for å formidle fakta, som følge av at saken sprakk med anonyme kilder i nettmedier.

Senere samme dag bekreftet Helse Nord-sjef Lars Vorland overfor an.no at trusselsaken er utløsende årsak til at Ingebrigtsen trekker seg. Vorland sier Ingebrigtsen selv tok avgjørelsen, etter et møte de hadde om saken 19. januar.


Legeforeningen om trussel-saken:

– Vitner om en sjokkerende og uakseptabel lederadferd

Marit Hermansen, president i Legeforeningen, reagerer voldsomt på at Tor Ingebrigtsen skal ha truet styrelederen i Helse Nord.

I en e-post til iTromsø torsdag kveld, nekter Ingebrigtsen for å ha framsatt trusler mot Telle.

Vond opplevelse

– Først og fremst vil jeg understreke at jeg absolutt ikke bagatelliserer at Marianne Telle hadde en vond opplevelse. Jeg har respekt for at hun oppfattet samtalen slik hun gjorde. Og jeg har beklaget det. Men jeg holder fast ved at jeg ikke har fremsatt trusler mot henne, sier han i en e-post til avisen.

Partene i saken møttes til et uformelt informasjonsmøte torsdag ettermiddag.


UNN-direktør sier opp — blir professor

Etter snart 11 år som administrerende direktør sier Tor Ingebrigtsen opp sin stilling ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN).

Fredag formiddag ble det kjent at UNN-styret innkalte til et ekstraordinært og lukket styremøte med Ingebrigtsen-saken som eneste tema.

Kommunikasjonssjef ved UNN, Hilde Pettersen, sier Ingebrigtsen ikke er tilgjengelig for kommentar fredag.