Tar unna mer fisk til historisk høy pris

EU-markedet tar unna mer fisk fra Norge enn noensinne — og det til historisk høy pris.

Kombinert med økte volumer ble eksportverdien av torskefisk den beste noensinne i en januarmåned. Dette bildet er fra torskefiske utenfor Senja.  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

nyheter

- Spesielt er det oppløftende at Frankrike tar unna økte volumer, sier direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd, Asbjørn Warvik Rørtveit.

Han kan vise til en kjempestart på året for norsk sjømateksport.

I januar eksporterte Norge 198.000 tonn sjømat for 7,7 milliarder kroner.

Det er en volumøkning på 23.000 tonn eller 13 prosent og 143 millioner kroner eller 2 prosent sammenlignet med januar i fjor.

- Verdiveksten som eksportnasjonen Norge opplever i januar kommer fra hvitfisksiden. Det er samtidig gledelig å se at EU-markedet har en sterk volumvekst og til en historisk sett høy pris. Spesielt er det oppløftende at Frankrike tar unna økte volumer, sier Asbjørn Warvik Rørtveit.

Analytiker i Norges sjømatråd, Ingrid Kristine Pettersen sier at det gode været i januar har gitt økte volumer for torsk sammenlignet med samme måned i fjor, selv om prisen er noe lavere.

– Likevel er prisene i januar i langt høyere enn snittet for hele 2017. Relativt høye priser på spesielt torsk og hyse, kombinert med økte volumer, gjør at verdien for torskefisk sett under ett opplever sin beste januar noensinne, sier Pettersen.

Samtidig øker eksporten av laks til Kina fra januar i fjor, peker Asbjørn Warvik Rørtveit på.

Stabilt for laks

Ifølge Norges sjømatråd ble det eksportert 85.400 tonn laks til en verdi av 5,1 milliarder kroner i januar.

Det er en økning i volum på 16.000 tonn eller 23 prosent mens verdien er på samme nivå som i fjor.

Gjennomsnittsprisen for fersk hel laks falt fra 72,02 kroner til 57,10 kroner per kilo. Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge. 

- EU-markedet har tatt unna en større del av fisken i år sammenlignet med samme måned i fjor. Det viser at markedet i stor grad har kommet seg etter fjorårets prissjokk, hvor nå spesielt Frankrike peker seg positivt ut. Kina er driveren i Asia, med rekordstor økning i volum sammenlignet med januar i fjor, sier analytiker i Norges sjømatråd Paul T. Aandahl ifølge en pressemelding fra Norges sjømatråd.

Opp for sild og ned for makrell

Når det gjelder eksporten av sild fra Norge i januar, var det Tyskland og Litauen som var de viktigste markedene.

Totalt ble det ble eksportert 33.500 tonn sild til en verdi av 322 millioner kroner i januar, hvilket er er en økning i volum på 8.300 tonn eller 33 prosent. Verdien på sin side økte med 26 millioner kroner eller 9 prosent.