Samarbeidspartene Skaland Graphite AS, Senja Reiseliv AS (Hamn i Senja), Midt-Troms Museum og Berg kommune, som har stiftet aksjeselskapet «Senja Geologi- og Industrisenter AS», planlegger en storstilt reiselivssatsing på yttersia av Senja. De har også med seg Bergverksmuseets venneforening, som bistår Midt-Troms Museum i å katalogisere og ta vare på gjenstander fra gruvedrifta i «Fjellet» på Skaland.

Opplevelsessenter

I en pressemelding denne uken forteller de om sine planer hvor de nå har søkt Innovasjon Norge og Troms fylkeskommune om midler til et forprosjekt.

- Hovedmålet med forprosjektet er å utforme en komplett plan og legge grunnlaget for finansiering og etablering av et opplevelsessenter med geologi og industri som tema, sier plan- og næringsleder Wenche Pedersen i Berg kommune i en pressemelding.

De ønsker å styrke regionens attraktivitet som reisemål, skape spennende kompetansearbeidsplasser lokalt på flere felt, etablere et nav for reisemålsutvikling på ytre Senja som skaper grobunn for annen næringsvirksomhet, samt å etablere et helårig besøkssenter for et bredt publikum fra inn- og utland med tilbud også til utdanningsinstitusjoner og næringsliv i regionen.

Attraksjon for geologi og industrihistorie

- Vi ønsker å etablere en attraksjon som viser tilblivelsen av det fantastiske landskapet på Senja, historien om tapte verdenshav, kontinenter i bevegelse, vulkaner og isbreer og hvordan dette har formet Senja slik vi ser øya i dag, sier Pedersen.

Attraksjonen skal også vise frem industrihistorien knyttet til utnyttelse av mineralressursene i nord, og vise hvordan teknologi har hatt avgjørende innflytelse på norsk kulturarv og samfunnsutvikling gjennom tidene.

-  Et tilleggselement er hvordan krigshistorien og industrihistorien er tett knyttet i Bergsfjorden med mineralressursene og Skaland Grafittverk som hadde stor betydning for tyskerne under andre verdenskrig. Dessuten er målet å etablere et utstillingsvindu for geologi og mineralindustri i arktiske strøk, og peke på mulighetene i et fremtidsperspektiv, samt å legge forholdene til rette for et årlig historisk spel, forteller Pedersen videre.

Bergsfjorden har en lang historie med gruvedrift helt tilbake til 1870-tallet. Fremdeles er gruvedrift en viktig pilar i næringslivet i Berg kommune.

- Sporene etter gruvedrifta er spennende kulturminner, og vi har stor tro på idéen om et visningssenter med dette som tema. Etablering av et opplevelsessenter med tema geologi og industri er et av Berg kommunes næringsfyrtårn og godt forankret både lokalt og regionalt, sier Pedersen.