En arbeidsmiljøundersøkelse Komrev Nord har gjennomført på bestilling fra Berg kommunes kontrollutvalg, viser at flere av de ansatte reagerer på rådmannens opptreden. Undersøkelsen viser til:

Uakseptabel oppførsel hvor ordet «trakassering er benyttet

• Høylytt kjefting på ansatte

• Mye roping til ansatte

• «Slengt ut» beskyldninger

• Bruk av ukvemsord

• Fratatt ansatte arbeidsoppgaver

• Ansatte mener rådmannen skaper konstant usikkerhet på grunn av hvordan han vil reagere i ulike situasjoner

• Rådmannen sparer og bruker informasjon han mottar mot ansatte

• Reagerer på rådmannens evne til å lytte

Arbeidsmiljøundersøkelsen en del av en forvaltningsrevisjonsrapport som også ser nærmere på systemer og rutiner med krav i regelverket for å ivareta arbeidsmiljøet.

To siste årene

Det var under spørsmålet om de ansatte føler seg urettferdig behandlet eller utsatt for fornærmelser i løpet av de to siste årene, disse svarene kom frem i lyset. På anvisningen for utdypende kommentarer kom de konkrete svarene.

På spørsmål om sykefravær viser resultatene at en tredjedel av de ansatte har hatt sykefravær de to siste årene, hvorav i underkant av halvparten av de ansatte oppga at forhold på arbeidsplassen ble oppgitt som medvirkende årsak til sykefraværet.

Ikke i tråd med arbeidsmiljøloven

Videre skriver Komrev Nord at funnene fra spørreundersøkelsen tilknyttet dette spørsmålet indikerer en arbeidsmiljøproblematikk av betydelig karakter og skriver at resultatene gir indikasjoner på brudd med bestemmelsene i arbeidsmiljøloven § 4-3 tredje og fjerde ledd.

Samlet sett indikerer resultatene fra spørreundersøkelsen at det psykososiale arbeidsmiljøet ikke er i tråd med arbeidsmiljølovens krav og at det følgelig kjennetegnes av flere forbedringsbehov.

Offentlig

På bakgrunn av at rapporten er ferdig, gjennomførte kontrollutvalget et møte 18. januar der denne saken ble satt opp på sakslista. Møtet ble lukket med henvisning til kommunelovens paragraf 31, «Et folkevalgt organ kan vedta å lukke et møte når hensynet til personvern krever det.»

Daglig leder av K-sekreteriatet (sekretariatfunksjonen for kontrollutvalgene), Bjørn-Harald Asphaug Christensen, sier at de har valgt å gjøre rapporten offentlig.

– Vi har gjort en selvstendig vurdering om rapporten kan offentliggjøres. K-Sekretariatet kan ikke se noe grunnlag for unntak og rapporten er følgelig ikke unntatt offentlighet. Kontrollutvalgsmøtet ble derimot holdt for lukkede dører og vi kan ikke si noe om hva som ble drøftet der, sier Asphaug Christensen til Folkebladet.

Handleplikt

Kontrollutvalgets leder i Berg kommune, Morten Eriksen, sier til Folkebladet at det nå er opp til kommunestyret å bestemme hva de ønsker å gjøre i saken.

– Vi har gjort et enstemmig vedtak som er overlevert til kommunestyret. Når det kommer til arbeidsmiljøet ved rådhuset, er det en åpen innstilling. Vi fant ut at det må være opp til politikerene og kommunestyret å bestemme hvordan man skal håndtere dette, de har en handlingsplikt i saken, sier Eriksen.

Vedtak i kontrollutvalget er som følger:

«Kontrollutvalget finner at forvaltningsrevisjonsrapporten fra KomRev NORD om arbeidsmiljø ved rådhuset avdekker så vidt alvorlige mangler at den utleder handleplikt og oversendes derfor kommunestyret som rett organ for videre oppfølging»

Ingen kommentar

Folkebladet har vært i kontakt med rådmann Tore-Jan Gjerpe som sier han ikke ønsker å kommentere saka.

– Jeg ønsker ikke å si noe om rapporten eller undersøkelsen. Den skal behandles i kommunestyret, så jeg har ingenting å kommentere, sier Gjerpe.

I rapporten har Gjerpe fått anledning til å svare på kritikken som rettes mot han, her retter han kritikk mot undersøkelsen og metodene som er brukt.

– Det er en rekke forhold som tilsier at rapporten anses å ha både svak validitet (gyldighet) og svak reliabilitet (pålitelighet), skriver Gjerpe i sitt svar.

Han påpeker at det ble oppgitt feil informasjon i rapporten på hvordan kommunen er organisert og det har negativ betydning for rapportens reliabilitet. Han trekker frem bruken av den aktuelle elektroniske spørreundersøkelsen, som beskrives som et verktøy primært brukt for å hente inn informasjon av mange, men i dette tilfellet er brukt for å innhente informasjon på noen få. Dette mener han har mye å si for valideten.

I Forvaltningsrevisjonsrapporten kommer det også frem at Berg kommune ikke i tilstrekkelig grad har systemer og rutiner i tråd med krav i regelverket som skal bidra til å sikre ivaretakelse av arbeidsmiljøet ved rådhuset, videre kommer de med en anbefaling at kommunen utvikler systemer og rutiner for å ivareta disse.

I undersøkelsen blir det også stilt spørsmål om de ansatte vil kunne anbefale andre å jobbe ved rådhuset og om de snakker positivt om jobben sin til andre.

Her kommer det frem at de ansatte er nokså enige om at de er stolte av å jobbe i Berg kommune og at de gleder seg til å gå på jobben. Selv om flertallet av de ansatte har svart at de er enige, eller helt enig, så er det også er ansatte som har svart at de ikke eller er i liten grad enige om påstandene.

Folkebladet har også vært i kontakt med rådhusets verneombud som også er hovedverneombudet i kommunen. Han ønsker ikke kommentere saka, da han ikke har mottatt rapporten. Det samme gjelder kommunen tillitsvalgte.

SAK: Kommunestyret skal behandle rapporten i februar, etter at kontrollutvalget sendte saka videre. Foto: Carina Hansen