Det skriver Kommunal Rapport selv i en artikkel på sin nettutgave (krever innlogging).

Det er Kommunal Rapport-redaktør Britt Sofie Hestvik som er initiativtaker til møtet, og fra Lenvik kommune har man takket ja til invitasjonen.

– Ingen er tjent med at det skal være ondt blod mellom kommunens administrasjon og avisens journalister, og vi vil takke ja til Hestviks invitasjon til dialog om hvordan vi skal kunne ha en respektfull og profesjonell håndtering av forholdet videre, uttaler informasjonssjef Arve Svestad i Lenvik kommune til fagavisa.

Anklager om lovbrudd

Det var før jul i fjor at Lenvik kommune i et brev til Kommunal Rapport anklaget en av fagavisas journalister for ulovlig avlytting etter straffelovens paragraf 205. Det ble vist til en hendelse fra tidligere i desember, der journalisten gjorde opptak av en samtale mellom blant andre rådmann Bjørn Fredriksen og tidligere rådmann Margrethe Hagerupsen. Dette uten at de som stod for samtalen var klar over at det ble gjort opptak.

– Vi oppfatter det som skjedde helt klart som et overtramp, og slik vi ser det var det snakk om ulovlig avlytting, uttalte Svestad til Folkebladet før jul.

I et dårlig lys

Kommunal Rapport-redaktøren har avvist at det var ulovlig avlytting som foregikk. Generalsekretær Arne Jensen i Norsk redaktørforening støtter henne i dette.

– Dette var en samtale, som ut fra kommunens egen beskrivelse skjedde i et åpent landskap utenfor et møterom i et offentlig bygg. Så vidt jeg skjønner kunne journalistene som var til stede høre hva som ble sagt i denne samtalen, for så å ta et opptak av det de kunne høre — altså dokumentering av ting en allerede visste på samme måte som om det ble tatt notater, har Jensen uttalt til Folkebladet.

Lenvik kommune kalte imidlertid hendelsen som «et nytt bunnmål» for Kommunal Rapports journalistiske metoder.

– Vi har brukt store ressurser på å gi Kommunal Rapport all den skriftlige dokumentasjonen de har forespurt samt best mulig tilgang til kilder for å utfylle sitt samfunnsoppdrag. Vi aksepterer å bli satt fokus på i de aktuelle pressesakene. Allikevel forventer vi at pressen opptrer ryddig, forutsigbart og profesjonelt i sine arbeidsmetoder, sier Svestad til Kommunal Rapport.

Det er ikke opplyst når møtet mellom Lenvik kommune og Kommunal Rapport skal finne sted.