Ørjan Higraff forlot rådmannstillingen i Dyrøy kommune høsten 2014 og startet opp som rådmann i Sørfold kommune.

Godt lønna studiepermisjon

Ordfører Lars Kristian Evjenth i Sørfold kommune har ifølge Bodø nu innrømmet at kommunen har betalt for å få Higraff til å slutte, uten at begrunnelsene kommer fram. Offisielt skal Higraff ha studiepermisjon i ett år fram til han blir pensjonist. Samtidig vet vi at Higraff slett ikke skal studere eller gå arbeidsledig og uten inntekt.

Fikk fullt innsyn i avtalen

Folkebladet ønsker å sette fokus på sluttavtaler for rådmenn som tilsynelatende er hinsides andre yrkesgrupper og som rett og slett tapper småkommunene for midler til drift, som saken rundt Erla Sverdrup i Dyrøy kommune. Avisa begjærte derfor innsyn i avtalen mellom Higraff og Sørfold kommune. Først ga Sørfold kommune avslag på begjæringen. Etter at avisa påklaget avgjørelsen havnet saken på Fylkesmannen i Nordland sitt bord. Og det endte i fullt innsyn i hele avtalen.

Etterlønn på 1,1 million kroner

I avtalen kommer det fram at Higraff får full lønn i ett år etter at han forlater stillingen som rådmann i slutten av september 2017 i form av studiepermisjon. I tillegg får han utbetalt et sluttvederlag på 231.250 kroner, tilsvarende lønn i tre måneder. I ett punkt i avtalen har partene blitt enige om at det kun skal offentliggjøres at Higraff får studiepermisjon i ett år. At han i tillegg skulle få et sluttvederlag skulle ikke informeres om verken til ansatte, media eller andre. Men denne tolkningen var altså ikke fylkesmannen enig i. Ifølge avisa Bodø nu er det totalt snakk om ei etterlønn på 1,1 millioner kroner til Higraff fra Sørfold kommune.

Folkebladet var torsdag i kontakt med Ørjan Higraff. Han hadde ingen kommentarer å komme med i saken.