Gammel nordlys-myte endelig bekreftet

Har du vært ute å sett på nordlyset og hørt en merkelig lyd? Det er ikke bare folketro - nå har de bevist at nordlyset lager lyd.

NORDLYSET: Finske forskere bekrefter at nordlyset lager lyd. Foto: Rune Ottarsen  Foto: Rune Ottarsen

nyheter

Det var TV2 som først omtalte saken.

På samisk kalles nordlys «guovssahas» som betyr «noe du kan høre», og gammel folketro tilsier at nordlyset både knitrer og smeller.

Det røde lyset dannes av oksygenatomene mer enn 180 kilometer oppe fra bakken vår, det blå kommer fra nitrogenatomer lavere enn 120 kilometer. Grønt lys sendes ut av oksygenatomene mellom disse høydene. En lyd som er så langt oppe, skal i teorien ikke være mulig å høre. Men nå har finske forskere fra Aalto universitet undersøkt og bekrefter folketrua. De plasserte ut mikrofoner og tok opp lyd når nordlyste danset på himmelen i perioden mellom år 2000 og 2012. Forskerne oppdaget at lydene kom fra et punkt 70 meter over bakken. Nært nok til at folk som ser opp mot himmelen kan høre dem. Hvordan knitringen oppstår er fortsatt et mysterium.

– De er sannsynligvis laget av de samme partiklene som lager nordlyset. Det er ikke alltid lyd av nordlys, og du skal høre veldig godt etter for å høre lydene over bakgrunnstøy, sier professor Unti K. Laine i en pressemelding til TV2.