I en fersk uttalelse viser Troms fylkesting til nye tall fra det nasjonale kvalitetsregisteret for hjerteinfarkt som forteller at overlevelsen faktisk er aller høyest i Nordland.

- Det Helse Nord dermed gjør med sitt vedtak om å opprette PCI-tikbud ved Nordlandssykehuset er å bruke store økonomiske og personalmessige ressurser på et tilbud som ikke vil gi noen dokumentert helsegevinst, mener de folkevalgte i Troms.

Md 485.000 innbyggere i hele Nord-Norge mener fylkestinget det ikke er grunnlag for mer enn ett PCI-senter.

Går klart i mot

- Vedtaket i Helse Nord tar ikke innover seg det helhetlige medisinske tilbudet til befolkningen i hele landsdelen, uttaler flertallet i fylkestinget, som klart går i mot Helse Nords avgjørelse om opprettelse av PCI-senter ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Fylkestinget mener det ikke er noe argument å bruke avstanden til UNN som argument for å opprette PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset i Bodø.

Det ettersom rapporten fra det nasjonal kvalitetsregisteret for hjerteinfarkt viser at av 1.492 PCI-er som ble utført på pasienter i de tre nordligste fylkene i perioden 2014 - 2016, så ble hele 1.366 utført ved UNN.

Kun 131 pasienter fikk utført PCI utenfor landsdelen, og majoriteten av disse var planlagte tilfeller utført ved Feiring.

- Dette indikerer at det i pasientlekkasjen ut av landsdelen i dag, sannsynligvis bare er en liten andel som ville vært kandidater for å få utført behandling ved et PCI-senter i Bodø, uttaler fylkestinget.

Svekker avstandsargumentet

- At det store flertallet av de som PCI-behandles utenfor landsdelen får behandlingen utført på sykehus som ligger lenger unna hjemstedet enn UNN i Tromsø, og heller ikke er akutt-tilfeller, svekker også avstandsargumentet for opprettelse av PCI-tilbud i Bodø, slår fylkestinget fast.

- Til sammen peker dette også på at det totale volumet av kandidater for PCI-behandling i landsdelen – i beste fall – vil øke meget marginalt som følge av etablering av et tilbud i Bodø. Dette har også vært et argument fra UNN-Tromsø for å opprettholde ett sentralisert og faglig sterkt PCI-tilbud i Nord-Norge.

Bare grunnlag for ett PCI-senter

- Fra landets ledende kardiologer uttales det at et invasivt senter må ha minst et befolkningsgrunnlag på over 300.000, samt en godt organisert pasienttransport. For Nord-Norges del er vi totalt knappe 485.000 innbyggere, noe som ikke gir grunnlag for mer en ett PCI-tilbud i regionen, slår Troms fylkesting fast.

De folkevalgte i Tromsø mener det må vektlegges hva ekspertgruppen bak rapporten om behandlingsmetoden selv uttaler; «at bare et begrenset antall sykehus bør drive med angioplastikk. Den faglige begrunnelsen for dette er at hvert senter må ha et minste pasientvolum for å sikre kvaliteten i behandlingen.»