Det er kommuneoverlege Aslak Hovda Lien som har forfattet et brev til UNN vedrørende lite bruk av CT-Maskinen som står på Distriktsmedisinsk senter (DMS). Lien skrev i brevet at han foreslo opprettelse av en radiografstilling for å få opp bruken på Finnsnes.

Klinikksjef Gry Andersen på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) skriver i en e-post til Folkebladet at de nå jobber for å finne en løsning.

– Vi har ikke nye midler til å øke med flere stillinger. Vi jobber derfor med finne en ordning hvor vi frigir ressurser fra UNN Tromsø for å kunne bemanne opp slik at vi har til sammen tre radiografer på Finnsnes og vil da kunne gjøre flere CT-undersøkelser der. Jeg har diskutert saken i dag med avdelingsleder ved røntgenavdelingen og han sier de jobber med å finne en løsning innen sommeren, skriver Andersen.

Alarmsystem

Videre påpeker Andersen at en annen årsak til lav bruk av CT-maskinen er manglende alarmsystem ved DMS.

– Planen vår har vært at det skulle gjøres flere CT-undersøkelser på Finnsnes. Det har ikke vært mulig å utføre CT- undersøkelser med kontrastmidler fordi det har manglet alarmsystem ved DMS. Dette er nå på plass og vi har også fått en avtale med leger på legevakta slik at de stiller opp hvis en pasient får en allergisk reaksjon på kontrastmiddel. Stort sett er alt av prosedyrer og protokoller på plass for å utføre undersøkelser med kontrast, skriver Andersen.

Positivt

Kommuneoverlegen på DMS synes dette var svært gode nyheter.

– Dette høres veldig positivt ut. Det virker som om vi har samme virkelighetsoppfatning og mål i å utnytte kapasiteten bedre. Så dette svaret er jeg veldig fornøyd med, sier Hovda Lien til Folkebladet.

Han sier det ikke har vært grunnet manglende alarmsystem at det har vært lite bruk av maskinen.

– Dette har aldri vært et problem. Vi har 13 leger inne på legekontoret, en til på legevakta i tillegg til de to sykepleierene med bakgrunn i akutt beredskap. I praksis vil dette si at dette er kanskje en av de tryggeste plassene å kunne få en allergisk reaksjon på kontrastmidler på, sier Hovda Lien.

Kommuneoverlegen tror det er nok pasientgrunnlag for å øke antall røntgen og at hyppigere bruk også vil spare UNN for penger.

– Jeg vil anslå at maskinen er i bruk cirka to ganger i uken, noe den har vært de siste årene etter oppstarten. Jeg oppfatter det slik at vi har et pasientgrunnlag for å utnytte kapasiteten til CT-maskinen bedre, så slipper så mange pasienter å reise helt til Tromsø for å få samme undersøkelse. UNN laget selv et regnskap som viste at det koster de anslagsvis 900.000 kroner å sende pasienter til CT-maskinen i Tromsø. En ny stilling koster 600.000 kroner, så sett på regnskapet er jo dette en potensiell besparelse, sier Hodva Lien.

2018

Skulle alt komme på plass, kan det se ut til at de får tre radiografer på Finnsnes til sommeren.

– Dette er kjempebra. Bra for vår region og bra for da slipper en ha mye fravær fra arbeid og skole. Særlig bra er det for de sykeste som opplever det som en belastning å måtte reise til Tromsø for CT-undersøkelse. Og selvfølgelig er det bra for fagmiljøet på DMS, så egentlig er dette en bra løsning for alle, avslutter Hovda Lien.

Klinikksjef på UNN, Gry Andersen, sier de jobber med saken. Foto: Jan Fredrik Frantzen
Kommuneoverlege Aslak Hovda Lien er fornøyd med svaret fra UNN. Foto: Birger Caspersen