Skolen skulle vært overlevert i juli, men overleveringen ble stoppet av brannvernforskriftene. Det var Målselv kommune, som har ansvar for å påse at brannvernforskriftene er fulgt, som ikke ville godkjenne bygningen.

I ettertid har firmaet Firesafe vært innom som tredjepartskontrollør for å vurdere anmerkningene fra Målselv kommune. I første rekke var det snakk om vegger som ikke var i henhold til brannforskriftene, og at disse måtte skiftes ut. Distriktssjef for NCC Nord-Norge, Svein-Arne Sivertsen, avviser at det noen gang har vært var snakk om å skifte ut veggene.

Branntettemasse

– Det ble heftet spørsmål om dokumentasjon på veggene. Dette klarte vi ikke å dokumentere godt nok, men dette er nå på plass og oversendt tredjepartskontrollør Firesafe. Det har aldri vært snakk om å skifte ut veggene, sier Sivertsen.

Det som imidlertid ble avdekket var at det er brukt feil branntettemasse i bygningen, og det har det vært jobbet en god stund med å rette opp.

– Vi jobber med å tette denne heftelsen og med den framdriften vi har nå så har vi håp om å bli ferdig før jul, eller i verste fall i begynnelsen av januar neste år. Vår ambisjon er å bli ferdig med dette arbeidet siste uka før jul, sier Sivertsen.

Tidligst i vinterferien

Dette er nytt for Troms fylkeskommune og utbyggingssjef Jan-Inge Hille.

– Javel, det er mer enn vi vet. Vi får i det hele tatt vite veldig lite, svarer Hille, som samtidig er glad for nyheten.

At NCC er i sluttfasen av utbedringsarbeidet betyr ikke automatisk at skolen blir overtatt av fylkeskommunen verken før jul eller rett etter jul.

– Det er Målselv kommune som sitter med godkjenningsmyndigheten. Før de har godkjent utbedringene blir det ingen overlevering, sier Hille.

Går alt som det skal kan det hende at skolen kan være innflytterklar i vinterferien i månedskiftet februar-mars neste år. Går ikke det blir det ingen innflytting før til neste skoleår.

– Første sjanse for å flytte inn er vinterferien. Hvis det ikke går i forhold til skolesituasjonen ved skolen, så blir det ikke noe flytting før neste skoleår, bekrefter Hille.

Endret konseptet

I verste fall kan altså ikke elevene og lærerne ved Bardufoss Høgtun videregående skole ta skolen i bruk før til neste skoleår. Det er et år senere enn planlagt. Jan-Inge Hille sier dette om den svært lange utsettelsen.

– Det ligger så mye mer i dette enn bare å skifte branntetningsmasser og la en tredjepart etterprøve det. Dette endrer brannkonseptet for hele prosjektet. Det er ikke dette vi har tegnet kontrakt på. Den brannsikkerheten som kanskje blir godtatt er ikke nødvendigvis den brannsikkerheten vi har bestilt. Vi opplever at NCC går korteste vei her og prøver å få aksept for at veggene er gode nok selv om vi ikke har godkjent det. Det er det de prøver å få en konsulent til å godkjenne. Selv om Målselv kommune skulle gi en midlertidig brukstillatelse er det ikke sikkert at vi får det vi har bestilt, sier Hille.

Troms fylkeskommune har truet med dagbøter på opp mot 20 millioner kroner på grunn av forsinkelsen.

– Dette er ikke noe vi har tatt opp med NCC ennå, men det er noe vi vil komme tilbake til i sluttoppgjøret. Jeg registrerer at forsinkelsene er kommet så langt at døgnmulktansvaret er hundre prosent overskredet, sier Hille.

Til jul: Distriktssjef for NCC Nord-Norge, Svein-Arne Sivertsen Foto: Trond Sandnes Foto: Trond Sandnes
Vet lite: Utbyggingssjef i Tromd Fylkeskommune Jan-Inge Hille.Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø