Sersjant Hågen Skattum (21) fra Voss omkom i en tragisk ulykke i Målselv fredag.

Sprengningsulykka fant sted inne i skytefeltet på Mauken da en tropp som hadde sprengningskurs skulle få en demonstrasjon av et bærbart mineryddingsutsyr. Noe som ifølge Forsvaret er vanlig.

– Dette er sprengstoff som blir skutt ut med en slange og som lander på bakken og blåser til side miner og andre hindringer, forklarer talsmann for Hæren, oberstløytnant Ole Johan Skogmo, til Folkebladet.

– Døde momentant

– Det vi vet så langt er at systemet åpenbart gikk av for tidlig, mens sersjanten fortsatt var inne i feltet. Det medførte at Skattum døde momentant av skadene han fikk.

Tre personer var involvert i ulykka. De to andre kom fra det uten fysiske skader.

Totalt 20 personer var tilstede da ulykken skjedde. Tre befal og 17 vernepliktige. Forsvaret har faste rutiner på hvordan slike tragiske hendelser skal håndteres.

– Svært dramatisk

– Dette er en dypt tragisk ulykke og en svært dramatisk opplevelse for de som så på. Vi bruker alle tilgjengelige midler for å hjelpe dem, sier Skogmo.

– Det innebærer støtte fra stressmestringsteam, prest, helsepersonell og trente befal og offiserer, fortsetter han.

Søndag klokken 15.00 ble det holdt en minnestund og en minnegudstjeneste på Skjold.

– Alle som har hatt behov for det har fått hjelp og etter forholdene så går det bra med de berørte, sier Skogmo.

Skogmo sier at man også framover vil vurdere fortløpende hvordan og i hvilken grad berørte trenger hjelp og støtte.

– Hvilken hjelp de får er avhengig av hvilket behov de forskjellige har. Men det er klart at en slik tragisk hendelse berører jo alle som er en del av Brigade Nord, Hæren og hele Forsvaret.

– På mandag starter en ny dag, og den vil starte forskjellig ut i fra behov. Noen vil starte opp arbeidet på vanlig måte, mens andre vil ha et mer tilpasset opplegg, sier han.

Har stanset all bruk av utstyret

Skytefeltet i Mauken ble stengt etter ulykka, og Forsvaret har inntil videre stanset all bruk av mineryddingsutstyr av samme type som ble brukt da ulykken skjedde.

– Vi har med umiddelbar virkning stanset all bruk av utstyret, inntil politiet og granskingskommisjonen har gjort sitt arbeid og funnet ut av hva som har skjedd, sa sjef for Hæren, generalmajor Odin Johannessen, til NRK.

– Våre tanker går først og fremst til de pårørende og til medsoldater. Det flagges på halv stang i alle våre leire, sa Johannessen videre til NRK.

Hågen Skattum var inne i sitt første år som sersjant i Hæren.

Oberstløytnant Per Aslak Loso, sjefen for Ingeniørbataljonen, brukte ord som profesjonell, seriøs, dedikert og alltid med et glimt i øyet til medier lørdag.

– Han fikk de beste skussmål fra alle jeg har snakket med. Han var lagfører. Jeg kjente ikke Hågen godt, men jeg har pratet med ham flere ganger. Og beskrivelsene jeg har fått fra avdelinga stemmer godt med det inntrykket jeg hadde av ham, sa Loso til Nordlys.

Etterforsker

Både politiet og Forsvarets egen undersøkelseskommisjon etterforsker nå dødsulykka for å finne årsaken. Forsvarets havarikomisjon var fremdeles på åstedet søndag, og også Kripos kom til stedet søndag for å sikre tekniske spor. Skogmo sier at de foreløpig ikke vet hvor lenge etterforskningen vil pågå.

– Det er et møysommelig arbeid som må ta den tiden det trenger. Det viktigste er å finne ut hva som skjedde for å unngå at noe slik skal kunne skje i framtiden, sier han.

OMKOM: Det var Hågen Skattum (21) fra Voss som omkom i sprengningsulykka i Mauken skytefelt fredag. Foto: Forsvaret Foto: Forsvaret