Bringer dramatisk historie fram i lyset

Fredag var det 70 år siden katastrofeflommen i Bergsbotn. Det som den gang hente den lille bygda, står enda sterkt i minnet.

Oppe i Hestevatnet ser man enda merker etter hvor høy vannstanden har vært. – Oppe i Hestevatnet ser man enda merker etter hvor høy vannstanden har vært.

Berit Sivertsen, leder i Bergverksmuseets venneforening.
nyheter

Maskinist ved kraftverket, Hilmar Eriksen, er oppe ved Hestevatnet og sjekker demningen den 13. oktober, 1947. Tidligere har det vært oppdaget grums i vannet og han er bekymret for at demningen ikke vil holde. Han innser at noe er anderledes, og ber sønnen Hans om å gi beskjed til dem som bor i bygda, som i sokkelesten løper ned fjellsiden. Demninga vil ikke holde.

– Det var en meget dramatisk hendelse. 40 millioner kubikkmeter vann flommet nedover fjellsiden. Det utlyste en stor dramatikk nede i bygda. Det var en kjent sak at demningen oppe ved Hestevatnet var dårlig. Det var både lekkasjer og vannet delvis skvulpet over. Det var utrolig at ingen ble skadet, forteller Berit Sivertsen, leder av Bergverksmuseets venneforening.