Maskinist ved kraftverket, Hilmar Eriksen, er oppe ved Hestevatnet og sjekker demningen den 13. oktober, 1947. Tidligere har det vært oppdaget grums i vannet og han er bekymret for at demningen ikke vil holde. Han innser at noe er anderledes, og ber sønnen Hans om å gi beskjed til dem som bor i bygda, som i sokkelesten løper ned fjellsiden. Demninga vil ikke holde.

– Det var en meget dramatisk hendelse. 40 millioner kubikkmeter vann flommet nedover fjellsiden. Det utlyste en stor dramatikk nede i bygda. Det var en kjent sak at demningen oppe ved Hestevatnet var dårlig. Det var både lekkasjer og vannet delvis skvulpet over. Det var utrolig at ingen ble skadet, forteller Berit Sivertsen, leder av Bergverksmuseets venneforening.

Foreningen jobber for å fremme det nye museumet på Skaland, men ivaretar også interesser til Midt-Troms museum som omhandler Berg kommune på Senja.

Evakuerte

De evakuerte kraftstasjonen, maskinistboligen og beskjeden gikk videre ned til dem som bodde i bygda. På ettermiddagen sprakk demninga.

– Mine foreldre levde i Bergsbotn på denne tiden og jeg har hatt mange samtaler med dem om det som skjedde den gang. I oppveksten var det én hendelse jeg bet merke i som jeg synes var svært spesiell. Det var når huset og gården «Nylund» ble tatt av elva. Hvordan de folkene i huset med små barn, klarte å berge seg på en forunderlig måte. Elva tok med seg flere kjempestore steiner som fløt på raset. En av disse la seg midt i elva som gjorde at dem i huset kunne komme seg over ved å hoppe på steinen. På andre siden ble de tatt i mot og gjenforent, forteller Kjell Jensen, medlem i venneforeningen og som har intervjuet flere av dem som den gang levde i Bergsbotn.

Bryllup

Bare to dager før flommen snudde opp ned på livet, ble det avholdt bryllup i bygda. Kjell Eriksen, sønn til maskinist Hilmar Eriksen giftet seg i maskinistboligen «Fossheim» med Margrethe. De ble senere foreldre til Berit Skogland.

– Familien ble vekket av bestefar Hilmar slik at de kom seg ut av boligen der de lå og sov. Det var veldig dramatisk har jeg blitt fortalt, og de forlot alt i frykt for å bli tatt av flommen som skulle komme, forteller Skogland.

Hun og søskene har snakket om denne hendelsen flere ganger og spesielt er det en ting de gjerne skulle ha fått tak i.

– Fotoapparatet med alle bryllupsbildene lå i vinduet til boligen som ble tatt. Da mistet vi alle bildene, så dette er noe vi gjerne skulle hatt. Vi har spurt litt rundt, men ikke fått tak i noen som har bilder fra denne dagen. Det hadde jo vært helt fantastisk om noen hadde funnet bilder fra bryllupet, kanskje glemt bort i en skuff, sier Skogland håpefult.

Nær større katastrofe

Det var heldigvis ingen som ble tatt av flommen, men vannet og ødeleggelsene var store. Sivertsen har i ettertid snakket med noen av dem som så vannet flomme ned.

– De fortalte at det var litt av et utrolig syn. Først ble halve fotballbanen tatt, så den andre delen. Hele lia ristet der de stod. Så hadde de oversikten og så folk som strømmet til. Da så de hvor nært folkene stod vannmassene. I ettertid ble det sagt at på grunn av vindretningen så gikk det ikke så ille som det kunne ha gått, sier Sivertsen.

Ødeleggelsene

I dag er det fortsatt spor å finne av flommen som herjet for flere tiår siden.

– Oppe i Hestevatnet ser man enda merker etter hvor høy vannstanden har vært. På grunn av at vannet nå er mye nedtappet, så ser det ut som Hestevatnet er delt i to. Det var så mye vann som forsvant ut, at vannstanden sank med 22, 5 meter. I tillegg har vi i dag rasområdet som vitner om hvordan det en gang var der. Så kommer de materielle ødeleggelsene oppå dette igjen, sier Sivertsen.

Hun ligger til at det er viktig å kunne videreformidle hva som har skapt disse sporene.

– Sårene i naturen ligger der, så det er veldig greit å vite hva som faktisk har forårsaket disse ødeleggelsene.

Fortellerkveld

Historie, lik denne må snakkes om for at den ikke skal glemmes. Dermed skal venneforeningen arrangere fortellerkveld den 2. november. Her kommer de til å fortelle historiene til de som opplevde flommen, og har satt i gang et arbeid om å få noen av dem som var der til å komme å dele sin historie.

– Vi vet jo litt om hva som skjedde den dagen, men for oss er det viktig at de som husker og opplevde dette, kan fortelle det med sine egne ord. Vi håper det er mange som er interessert i historien sier Sivertsen som legger til at kvelden blir arrangert på det gamle kommunehuset på Skaland, også kalt «kvithuset».

Arkiv

Oppe i andre etasje på «kvithuset» har venneforeningen et bildearkiv de har etablert takket være folk som bor, har bodd eller hatt familiær tilknytning til Berg.

– Vi har hatt flere givere som har lånt oss bilder som vi har kopiert opp. Det er Midt-Troms museum som eier disse, men foreningen forvalter de på vegne av museumet, informerer Sivertsen og Jensen.

Bilder

I likhet med Berit Skogland som søker bilder fra foreldrenes bryllupsdag håper også venneforeningen at noen sitter på historiske bilder fra katastrofeflommen.

– Jeg tror og håper det finnes mange bilder av området både før og etter flommen. Det er litt vanskelig å få tak i. Vi la ut en oppfordring på vår facebookside, men har ikke fått noen respons på denne enda. Jeg tror faktisk vi må gå til enkeltpersoner og be de spesielt om å se gjennom bildene som ligger etter foreldre og besteforeldre. For at det finnes flere bilder av en så dramatisk hendelse, det vil jeg tro, sier Sivertsen.

– Det er mange historier og hendelser fra gammelt av som jeg synes er viktig å ha kunnskap om, blant annet det som skjedde i Bergsbotn i 1947, sier Jensen avslutningsvis

Se dokumentar om hendelsen på Folkebladet-TV søndag