I 2015 kom det et nytt moment i akuttmedisinforskriften, som sier at alle som jobber sammen med lege i vakt må gjennomgå et akuttmedisinsk kurs. Altså er det ikke som tidligere at bare legene skal kurses innen akuttmedisin, men også sykepleierne og helsesekretærene. I Lenvik er dette kursløftet påbegynt, og det i egen regi.

– Vi er én av fire i Nord-Norge som har fått godkjenning til å kjøre disse kursene, opplyser kursansvarlig Steinar Konradsen, som også er spesialist i allmennmedisin og assisterende kommuneoverlege i Senjalegen.

En inspirerende faktor

Man kunne valgt å sende sine ansatte til kursing andre steder. 11 ildsjeler, leger og sykepleiere med stor akuttmedisinsk interesse, har imidlertid sørget for at det ikke blir nødvendig for Lenvik og nabokommunene sin del.

– Vi fant ut at det var bedre for oss å utdanne våre egne til denne kursinga. Vi er såpass stor, det største legevaktdistriktet i Troms foruten Harstad og Tromsø, så det skulle egentlig bare mangle at vi ikke brukte våre egne kompetente folk til å drive dette kurset – flinke folk har vi nok å ta av, understreker Konradsen.

Han er også overbevist om at oppbygging av akuttmedisinsk kompetanse og kursing i egen regi vil kunne inspirere til et videre løft.

– Det er dessuten artigere når man kan ta kurset med noen man kjenner og jobber sammen med til daglig, samt at det gir et større utbytte – samtrening er kjempeviktig, understreker Konradsen.

Så ekte som mulig

Mandag og tirsdag denne uka stilte 32 kursdeltakere fra Lenvik, Berg, Torsken, Tranøy, Sørreisa og Dyrøy til kursing. Gjennom kurset, hvor 70 prosent var praktisk rettet, fikk deltakerne terpet på basale prosedyrer og fiktive akuttilfeller.

– Vi har øvd så ekte som det går an å få det med sminke, blod og full pakke.

Konradsen forteller om kursdeltakere som først startet litt nervøst og nølende, men som fort heiv seg til med hud og hår i øvelsene.

– Det vi ønsker å oppnå er at alle er trygge på hva man skal gjøre når det kommer en kritisk syk pasient som trenger hjelp med en gang.

Et løft for akuttmedisinen

Konradsen forteller hvordan det i en stresset situasjon er fort gjort å glemme av basale ting som åndedrett og sirkulasjon, og i stedet hoppe rett på blodprøver og mer avanserte grep. Gjennom kursinga opplever han at deltakerne fort går fra å famle litt til å styre seg inn på riktig akuttmedisinsk kurs.

– Jeg tror dette tiltaket gjør at det rett og slett blir tryggere å bli sjuk her. Kommer man kritisk sjuk til legekontoret eller til legevakta vil man få veldig god hjelp nå når alle har vært gjennom dette kurset. Jeg tenker at dette er et stort løft for akuttmedisinen i området.

Konradsen påpeker samtidig at akuttmedisinsk kompetanse er ferskvare, og derfor noe man kontinuerlig må øve på.

– I november skal vi ha det neste kurset, og også dette kurset er fylt opp med «våre egne». Videre kommer vi til å ha kurs jevnlig, men der må vi åpne opp også for deltakere fra andre steder i landet, sier kurslederen.

Bardu kommune er også godkjent av Helsedirektoratet som tilbyder av det akuttmedisinske kurset.

Et løft: Kursleder Steinar Konradsen er ikke i tvil om at kursinga vil gi et akuttmedisinsk løft for Midt-Troms. Foto: Maria Holm Simonsen