Kostnadssprekken har vist seg i forbindelse med prosjekteringa og anbudsprosessen. Dermed er det nå klart at det vil koste 27,8 millioner kroner å bygge ut to nye avdelinger ved Brekka barnehage i Sørreisa.

Ordfører Jan-Eirik Nordahl i Sørreisa kommune vil ikke si at det er snakk om en dramatisk situasjon.

Gjør det ordentlig

Årsaken til det økte arealbehovet handler i all hovedsak om dagens krav dagens krav til garderobe, rom for skjerming, møterom for personale, kjøkken og lignende. I tillegg har det gjennom prosjekteringa vist seg nødvendig med langt større utomhusarbeid enn det som var med i det opprinnelige kostnadsanslaget.

– Det er sånn at når man gjør noe i 2017, så er det helt andre krav enn da som gjaldt da barnehagen ble bygget på 90-tallet. Vi må gjøre dette ordentlig og ikke bare «klappe på», og på den måten legge til rette med fasiliteter som dekker dagens behov, sier ordføreren.

Ingen eiendomsskatt

Formannskapet i Sørreisa presenteres for den økte kostnadsramma 19. september.

– Hva vil det bety for Sørreisa økonomisk dersom den økte ramma vedtas?

– Det å øke låneopptaket med over 12 millioner kroner vil gi en driftsmessige konsekvens på rundt 550.000 kroner per åri økte rente- og avdragskostnader. Det må vi finne inndekning for.

– Må Sørreisa kommune nå innføre eiendomsskatt?

– Nei, det tenker jeg ikke er et tema. Vi må finne inndekning innenfor de budsjettene vi har, sier Nordahl.

Uten å forskuttere noe på forhånd, har han tro på at den økte kostnadsramma kommer til å bli vedtatt.

– Poenget er jo at vi ved å bygge ut Brekka kan legge ned Fredlund barnehage. Fredlund barnehage ble i utgangspunktet lagt ned i 2009, men så gjenåpnet året etterpå fordi vi ikke klarte å dekke behovet uten. Fasilitetene der er imidlertid veldig dårlige, og ved en nedleggelse der slipper vi også å drifte et gammelt bygg som også er lite egnet som barnehage.

Nordahl poengterer for øvrig at Sørreisa, når Brekka barnehage er ferdig utvidet, har hevet kvaliteten og lokalene til gagn for både de ansatte og barna.